Чому прокуратура Києва зацікавилася системою очищення повітря у столичному крематорії

Чому прокуратура Києва зацікавилася системою очищення повітря у столичному крематорії

Тендер на роботи пройшов у 2020 році. Подробиці розповість Інформатор Гроші.

24 червня Київська міська прокуратура повідомила про розкрадання на ремонті київського крематорію.

«Згідно з матеріалами слідства, підрядна організація на замовлення Ритуальної служби СКП «Київський крематорій» була залучена до виконання робіт з капітального ремонту кремаційного корпусу крематорію та облаштування системи очищення повітря, - йдеться у повідомленні. - Однак, не виконавши роботи у повному обсязі, підрядник вніс неправдиві відомості до актів виконаних робіт, а інженер комунального підприємства, який здійснював технічний нагляд, вказані акти затвердив. Після цього на рахунки підрядника було перераховано понад 4,5 мільйона гривень».

У ході досудового розслідування було встановлено, що вартість робіт та обсяги їх виконання не відповідають даним, зазначеним в офіційних документах. Згідно висновку судово-економічної експертизи, столичному бюджету було завдано збитків на суму понад 705 тисяч гривень.

За інформацією прокуратури, обвинувальний акт щодо підрядника скеровано до Голосіївського районного суду Києва. Обвинувальний акт відносно інженера вже розглядається в суді.

Хто за що платив

За інформацією системи публічних закупівель Prozorro, у вересні 2020 року ритуальна служба спеціалізованого комунального підприємства «КИЇВСЬКИЙ КРЕМАТОРІЙ» оголосила тендер на влаштування системи очищення повітря по вул. Байковій, 16.

Цим конкурсом зацікавилася Державна аудиторська служба і виявила порушення. Воно полягало в тому, що тендерний комітет повинен був відхилити пропозиції компаній, чого він не зробив. У відповідь, комунальне підприємство подало позов до Окружного адміністративного суду Києва. Судячи з того, що був підписаний договір, суд став на сторону крематорію.

Цей договір підписали у листопаді 2020 року з фірмою «КЛАСТЕР Україна». Згідно з вимогами тендеру, компанія повинна була до кінця 2020 року поставити обладнання та влаштувати систему очищення повітря від чотирьох кремаційних печей Evans Universal у допоміжному приміщенні крематорію 29,2 квадратних метра.

За даними Prozorro, «КИЇВСЬКИЙ КРЕМАТОРІЙ» заплатив за роботи 4 млн 584 тис. 999,60 грн.

Що відомо про компанію

За інформацією аналітичної платформи YouControl, фірму «КЛАСТЕР Україна» зареєстрували у вересні 2017 року спочатку у місті Боярка Київської області. Потім, змінила реєстрацію на Київ. Основний вид діяльності - електротехнічні та монтажні роботи.

Керівником та засновником вказаний мешканець Боярки Роман Глущенко.

З квітня 2019 року фірма підписала договорів за результатами тендерів на 16,8 млн грн.

Про ремонт у крематорії Києва, яким зацікавилося Держбюро розслідувань, можна прочитати тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.