Як Україна готується до опалювального сезону: плани «Нафтогазу» і нинішній стан газосховищ

Як Україна готується до опалювального сезону: плани «Нафтогазу» і нинішній стан газосховищ

Обстріли ГТС та зруйновані ТЕЦ обіцяють Україні холодну зиму. Невідомо, якою б була ситуація, якби в нас був достатній видобуток власного газу. Але наразі сподівання на допомогу від Євросоюзу та рішення урядовців.

Певний план вже є і його представив глава «Нафтогаз Україна» Юрій Вітренко виданню «Сьогодні». Про це повідомляє Інформатор Гроші.

Цього року споживання газу має скоротитися за рахунок людей, які покинули країну, та промисловість, яка зупинила свою діяльність. Тож якщо раніше українцям вистачило 28 млрд «кубів» на рік, то після вторгнення рф орієнтовні потреби складають 15-19 млрд «кубів». В матеріалі «ZN» «Нафтогаз» дає ще нижчі цифри - населення витратить 7,7 млрд «кубів» (в 2021- 8,6 млрд), а підприємства - близько 5,5 млрд «кубів» (в минулому році - 6,3 млрд грн). Журналісти відзначають і нових абонентів «Нафтогаза» - тих, що перейшли від облгазів Фірташа. А це 8,8 млн нових користувачів.

Станом на 14 червня у сховищах було 10,5 млрд «кубів». Решту потрібно закуповувати на європейському ринку. Ціни там високі - близько 1,5 тисячі доларів за тисячу кубометрів. Тобто для того, щоб довести збереження газу до 19 млрд «кубів» на початок опалювального сезону, нам потрібно 8 млрд доларів. Звісно, є інші способи отримання та розплати - лендліз з США, фінансова допомога або повернення газу через два роки після перемоги, коли збільшемо власний видобуток.

Як ця проблема позначиться на платіжках українців? Вірогідно, суттєво позначився би, адже за ринково вартістю газу ціна для підприємтсв ТКЕ («Теплокомуненерго») зросла б у 4 рази. Але уряд обіцяє компенсувати різницю у тарифах і зафіксувати ціну за паливо на рівні 7, 42 грн за кубометр.

Конкретного рішення для міст, в яких зруйновано ТЕЦ, поки що немає. Уряд обговорює одразу декілька шляхів вирішення проблеми - від переходу на індивідуальне опалення до будівництва невеликих газових котелень.

В той же час видання «ZN» пише, що газ на європейських ринках коштує нижче - його навіть можна придбати за ціною в 1000 доларів за тисячу «кубів». А населенню збираються продавати за 7420 грн (або 250 доларів).

Вже сформовано штаб, який займатиметься підготовкою до опалювального сезону на 2022-2023 роки. Його очолить міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. До складу також увійдуть представники місцевої влади, постачальники тепла, регулятор та «Нафтогаз Україна».

Слід пам’ятати, що війна не закінчилася і навряд чи закінчиться завтра. Тому термін актуальності будь-яких прогнозів - лише один день.

Раніше ми писали про ініціативу Юлії Тимошенко зменшити вартість газу до 4 грн за куб.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.