У Федерації боксу України з'явився новий президент: до чого тут росія та заяви про захоплення

У Федерації боксу України з'явився новий президент: до чого тут росія та заяви про захоплення

Скандал у боксерському середовищі виник через зміну керівництва.

20 червня на сайті Федерації боксу України з’явився відкритий лист щодо незаконної зміни керівника організації та нібито підробку документів. Лист адресований до Міністерства молоді і спорту та Національного олімпійського комітету України. Інформатор Гроші розібрався в деталях цієї історії.

В заяві йдеться про те, що 22 лютого 2022 року було обрано нового керівника федерації – Кирила Шевченко. Зустріч проходила в конференц-залі Мінмолодьспорту, а результати відображені нібито у підроблених документах.

У Федерації боксу України з'явився новий президент: до чого тут росія та заяви про захоплення 1

У листі повідомляється про «сприяння до рейдерского захоплення посадових осіб Мінмолодьспорту» і про «призупинення участі українських спортсменів у міжнародних змаганнях, як ефективний засіб впливу на національну спортивну федерацію з боку держави».

Чому виник конфлікт

За інформацією сайту «Суспільне спорт», наприкінці 2021 року в Україні відбулися кілька конференцій за участі регіональних федерацій боксу України. Під час цих засідань були обрані два президенти Федерацій боксу України: Володимир Продивус та Кирило Шевченко, який перед цим очолював боксерську федерацію Києва.

Володимир Продивус
Володимир Продивус

Кирило Шевченко
Кирило Шевченко

17 грудня 2021 року Продівуса офіційно переобрали президентом Федерації боксу України. Однак одразу 11 регіональних федерацій вирішили бойкотувати засідання та вибори, після чого висунули звинувачення у фальсифікації.

Після цього 22 лютого 2022 року було вирішено провести перевибори президента Федерації боксу України, на яких 17 регіональних федерацій проголосували на підтримку Кирила Шевченка. Увесь цей час президентом федерації залишався Продівус.

Відомо, що Міністерство юстиції України визнало президентом Федерації боксу Кирила Шевченка 15 червня. Продивус чекав до 20 червня і зробив заяву щодо незаконного обрання.

Чому в регіонах виступили проти Продівуса

У 2022 року Продивуса обрали віце-президентом ради Міжнародної асоціації боксу (IBA). Головою цієї ради є росіянин, який підтримує окупацію Криму, Умар Кремльов.

В травні цього року, під час Конгресу Міжнародної боксерської асоціації у Стамбулі Продівус обіймався з Кремльовим. Це відбувалося в розпал повномасштабної війни росії проти України.

Суспільне спорт зафіксувало теплі обійми з 2:58:26.

У квітні Продивус не підтримав рішення, коли дев'ять керівників національних боксерських федерацій вимагали призупинити діяльність федерації боксу росії через війну в Україну.

Через це проти Продивуса виступив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт.

«Це вкрай неприйнятне рішення, особливо в той час, коли наша країна воює з Росією. Продівус, як представник України, має піти у відставку з цієї посади та засудити рішення Конгресу! Більше того, відразу після повномасштабної російської агресії проти України Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував всім Міжнародним спортивним федераціям вжити заходів і не допускати російських і білоруських спортсменів до виступів на міжнародному рівні або принаймні не допускати їх виступів під своїм прапором, гімном і назвою країни на міжнародних змаганнях. Ми, команда Міністерства молоді та спорту, і я особисто, підтримуємо рекомендацію МОК і засуджуємо такі інциденти, як у IBA.  Продівус вчинив цинічно і неприпустимо», - про це йдеться у заяві міністерства, яке було зроблене в травні цього року.

Відомо, що Міжнародної боксерської асоціації (IBA) фінансується Газпромом. Тому зрозуміло, чому керівну посаду там отримав представник росії.

Що відомо про зміну керівника в реєстрах

За інформацією аналітичної платформи YouControl, президентом всеукраїнської громадської організації «ФЕДЕРАЦІЯ БОКСУ УКРАЇНИ» дійсно зареєстрований Кирило Шевченко. До нього організацією керував Володимир Продівус.

За даними YouControl, Продивус -це екс-народний від «Партії регіонів», співвласник ПАТ «МОСТОБУД». Його дружина, Світлана Продивус - співвласниця ПРАТ «ВІННИЦЬКИЙ УНІВЕРМАГ» та фірми «РЕГІНА-ПРО». Ці компанії групи працюють в різних сферах, зокрема у будівництві та нерухомості, готельному та туристичному бізнесі, транспорту, фінансових послугах та торгівлі.

Цікаво, що Кирило Шевченко у своєму інтерв’ю від грудня 2021 року заявив, що Продивус може мати відношення до «зникнення» коштів під час ремонту Подільсько-Воскресенського та Запорізького мостів у Києві.

«Можемо згадати про сотні мільйонів гривень бюджетних грошей, вкрадених на будівництві Подільсько-Воскресенського та Запорізького мостів, які будуються протягом 20 років. Нагадаю, саме Володимир Продивус був головою наглядової ради ВАТ «Мостобуд». «Мостобуд» - одна з найкращих мотобудівних компаній світу, яку Володимир Степанович вміло знищив. Як і одну з найкращих федерацій у світі, яку ми хочемо сьогодні відродити», - заявив Кирило Шевченко.

Також, з реєстру Мінюсту відомо, що Київською міською організацією Федерації боксу досі керує Кирило Шевченко. На чоловіка з таким ФІО зареєстровано 35 компаній, у тому числі – будівельні фірми. Також, ЗМІ пов’язують Шевченко з проектом River Garden. Це котеджне містечко знаходиться в селі Осещина Вишгородського району Київської області.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.