Де і як переселенці в Києві та області можуть отримати допомогу

Де і як переселенці в Києві та області можуть отримати допомогу

Незважаючи на те, що Київська область вже не є зоною бойових дій, часто вона стає вибором переселенців для тимчасового прихистку. Їм пропонується допомога. Проте не всі знають, як її отримати і що саме пропонується. 

Відповіді на ці питання шукав Інформатор Гроші

Про допомогу від держави, мабуть, чули вже всі (якщо не чули - дізнатися можна тут). Але є нетипові пропозиції від благодійних фондів та міжнародних організацій для переселенців. Серед них:

Телеграм-канал від Binance. Криптобіржа готова надати технічну підтримку всім, хто хоче отримати фінансову допомогу на правах ВПО. Для цього слід зареєструватися онлайн та відкрити крипто-рахунок. Переселенці зможуть отримувати 70-75 доларів на місяць. Всього виплати здійснюються три місяці. А в телеграм-каналі можна дізнатися, як це зробити. 

Допомога від UNICEF. Її особливість в тому, що допомогу можна отримати незалежно від наявності статусу ВПО. Вона адресована для родин, в яких є троє та більше дітей до 18 років або одна дитина з інвалідністю до 18 років. Діє умова - до цього родині не мала призначалася жодна з виплат від міжнародної гуманітарної організації. Для подання запиту слід зареєструватися на сайті або звернутися до соціальних працівників, якщо мешкаєте в Житомирській, Київській та Кіровоградській областях. Заявка має пройти технічний відбір (до 2 тижнів) і відповідність критеріям програми. Розмір виплат складають 2200 грн на кожного члена родини (але не більше п’яти). Кошти виплачуються одноразово - раз на три місяці.

Виплати від Червоного Хреста. Право на них мають вразливі категорії з числа ВПО, які подали заявку на отримання допомоги через платформу “єДопомога”, додатково реєструватися не потрібно. Розмір виплат - 2500 грн на місяць. Допомога одноразова, проте термін виплат може збільшуватися, якщо у організацій вистачить грошей. Орієнтовний бюджет проекту - 2,4 млрд грн. Допомога виплачується незалежно від того, чи отримує людина іншу. Програма реалізується за підтримки Мінсоцполітики.

1k Project. Проект покликаний об’єднувати постраждалих від війни родин і тих, хто може їм фінансово допомогти. Для цього слід заповнити заявку (обов’язково - лише один раз). Це дозволить родині отримати 1 тисячу доларів, а спонсорам - цілеспрямовано допомагати потребуючим.

Gate to Ukraine. Ще одна платформа, яка допомагає спонсорам та постраждалим шукати одне одного. Але тут допомога надається лише багатодітним родинам з окупованих територій або зони бойових дій. Для цього слід заповнити заявку, і після перевірки вона з’явиться на одній зі сторінок сайту. Там її розглядають потенціальні спонсори. Коли донація надійде на запит, організатори перерахують гроші на банківський рахунок родини. Розмір допомоги - 100 доларів. 

“Єдність “за майбутнє” - запорізький благодійний фонд, який, при підтримці Естонської ради у справах біженців, надає допомогу українським переселенцям з низки областей (в тому числі - Київської). Оцінка вразливості визначається особисто, при консультуванні зі спеціалістом. Для цього вам потрібно зателефонувати за номером 0-800-334-056. Якщо цей етап відбору ви пройшли, заповніть онлайн-форму. Після цього слід зачекати погодження заявки. Розмір виплат складає 2200 грн на одну особу на 1 чи 3 місяці. Організатори гарантують конфіденційність щодо отриманої інформації та безкоштовність гуманітарної допомоги. 

БФ “Щаслива дитина” наразі допомагає тільки тим родинам, які до 24 лютого 2022 року проживали в Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях. На інші регіони в організації поки що немає ресурсів. Допомога надається багатодітним, одинокій матері чи батькові, опікунській сім'ї, дітям чи батькам з інвалідністю або з важким захворюванням, внутрішньо переміщеним особам. Заявка обробляється протягом 5-7 робочих днів. “Через велике навантаження ми не гарантуємо відповіді на всі заяви та не повідомляємо причини ненадання допомоги”, - повідомляє фонд. Розмір допомоги - від 1500 до 4 тисяч грн на родину. Відправити запит можна тут

Допомога жінкам, які опинилися в скрутній ситуації. Спільнота батьків "Кідфрендлі" - група у фейсбуці, в якій є 38 тисяч учасників. Тут готові надати психологічні та медичні консультації, інформацію з евакуації та будь-яких питань, разову фінансову підтримку тим, хто залишився без роботи та джерел до існування. Залишити заявку можна тут. З вами зв’яжеться координаторка. 

Гуманітарна допомога

Де і як переселенці в Києві та області можуть отримати допомогу 1

Червоний Хрест. Міжнародна неурядова організація, яка займається вирішенням гуманітарних питань. Тут переселенці зможуть отримати продуктові набори, медикаменти та гігієнічні засоби. Адреси в Києві: 

  • обласна організація: вулиця Б. Хмельницького, 51Б. Телефон:  (063) 390 22 34
  • міська організація: вулиця Софійська, 10Б. 

“Співдія”. Платформа, де кожен може запропонувати та попросити про допомогу. Це може бути як побутові речі та їжа, так і послуги водія. Співпрацюють з пересічними громадянами та волонтерами, фондами і організаціями. Шукати тут

"Поряд" - портал для розміщення запитів на допомогу та їх пошук тими, хто має можливість її надати. На сайті є зручні категорії, які розподіляють надання допомоги: транспорт, їжа, одяг, ліки, консультації та інше. Посилання ось.

БФ “У матусиних долонях”. Фонд надає допомогу родинам з дітьми, які є переселенцями. Тут можна отримати:

- памперси та гігієнічні товари.

- ліки для дітей та матусь.

- дитяче харчування.

- продуктові набори

- іграшки, солодощі, навчальні та розвиваючі матеріали

- одяг.

Про те, де в Києві переселенці зможуть отримати психологічну та юридичну допомогу, читайте тут. Про бонуси для підприємців, які працевлаштували переселенця, - тут. Про ваучери на продукти для ВПО - тут.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.