Як українцям зареєструвати зруйноване чи пошкоджене житло: покрокова інструкція

Як українцям зареєструвати зруйноване чи пошкоджене житло: покрокова інструкція

Механізм виплат за таке майно визначать окремим законом, який планують прийняти.

Про те, як відшкодувати збитки українцям, які втратили житло через війну, пояснив у своєму Telegram-каналі заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко.

Як українцям зареєструвати зруйноване чи пошкоджене житло: покрокова інструкція 1

Покрокова інструкція:

  1. Власник пошкодженого або зруйнованого будинку або квартири може самостійно подати заяву через Дію(на сайті або у додатку).

Якщо у вас не має можливості скористатися онлайн реєстрацією, заяву можна подати через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) або у нотаріуса. Знайти найближчий центр можна за посиланням.

Подати заяву можна незалежно від того де ви перебуваєте. Це стосується як простих українців, так і компаній.

  1. Місцева влада створює спеціальні комісії для огляду пошкодженого майна. Після перевірки об’єкта комісія складає акт обстеження будинку/квартири. В разі значних пошкоджень залучають експертів та складають звіт щодо можливості подальшої експлуатації будівлі.
  2. Заява та висновок комісії по кожному окремому об’єкту будуть вноситись до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Комісія інформує власника об’єкта про дату та час перевірки.

На деокупованих територіях в більшості органах місцевого самоврядування комісії вже проводять огляди. Впродовж місяця з'явиться можливість для комісій створювати акти огляду в Дії.

«Якщо комісія вже сформувала акт по пошкодженому майну, це ні в якому разі не виключає необхідності подання заяви через Дію або ЦНАП, оскільки саме ця заява буде підставою для компенсації. Якщо ви вже подали заяву про пошкодження майна в Дії, його не треба дублювати в ЦНАПі або у нотаріуса», - пояснив Кирило Тимошенко.

За його словами, подання заяви про злочин до єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) щодо пошкодження майна – це окрема процедура.

«Відсутність такої заяви не буде підставою для невиплат. Але громадяни України можуть скористатися своїм правом та звернутися до правоохоронних органів з заявою про злочин у зв'язку з заподіянням шкоди через збройну агресію російської федерації», - заявив заступник керівника Офісу президента.

Якщо не хочеться чекати комісію

У разі, якщо маєте можливість і вирішили відновити пошкоджене житло самостійно і не хочете очікувати приїзду державної комісії для обстеження, то можна замовити обстеження пошкоджень приватною компанією.

«При цьому кошти за проведення обстеження компенсуватися не будуть, а складений акт переданий в органи місцевого самоврядування буде компенсований державою відповідно до закону який буде прийнято», - заявив Тимошенко.

Для проведення самостійного обстеження, необхідно надати письмове повідомлення про початок робіт органам місцевого самоврядування або військовій адміністрації, а після закінчення обстеження надати копію звіту про обстеження.

Відомо, що порядок отримання компенсації буде визначено окремим законом, який планують ухвалити найближчим часом.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.