СБУ ліквідувала схему крадіжки на оцифровці документів БТІ у Києві: хто цим займався і чому це сталося

СБУ ліквідувала схему крадіжки на оцифровці документів БТІ у Києві: хто цим займався і чому це сталося

Вже не в перший раз правоохоронці цікавляться оцифровкою документів нерухомості у Києві. Що про це вдалося дізнатися – читайте у матеріалі Інформатор Гроші.

У Києві могли викрасти 10 мільйонів гривень на оцифровці документів БТІ Києва. Про це повідомила пресслужба СБУ у суботу, 18 червня.

«Встановлено, що незаконну діяльність організувало керівництво Київського міського бюро технічної інвентаризації спільно з представниками афілійованої ІТ-компанії. Чиновники створили штучні умови для її перемоги у тендері на цифрову адаптацію облікових систем БТІ на загальну суму 30 млн грн. При цьому посадовці завідомо завищили кошторис відповідних послуг і вивели частину грошей через конвертаційний центр на банківські рахунки підконтрольних комерційних структур», - йдеться у повідомленні.

За інформацією СБУ, під час обшуків в комунальному підприємстві, офісі приватної компанії та за місцями проживання виявили:

- печатки і документи понад 30 фіктивних фірм,

- документацію, серверне обладнання, комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорну бухгалтерію з доказами протиправних дій.

Заступнику начальника київського БТІ та його спільнику – керівнику приватної компанії повідомлено про підозри у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 та ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Київське БТІ з 2017 року очолює Надія Ященко.

Що це за компанія

За даними системи публічних закупівель Prozorro, у 2020 році за переговорною процедурою КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації» мало заплатити підприємству «Лабораторія інформаційних технологій» 30 мільйонів гривень.

Закупівля без тендеру за переговорною процедурою БТІ пояснювало тим, що раніше у цієї фірми вже закупали подібні послуги, і «виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару у того самого постачальника».

За інформацією аналітичної платформи YouControl, приватне підприємство «Лабораторія інформаційних технологій» зареєстрували у січні 2005 року у київський квартирі. Керівником та засновником вказаний мешканець столиці Юрій Цирульнєв.

Ця фірма вже потрапляла у поле зору правоохоронців. Можливо, саме тому за рішенням засновника з кінця травня 2022 року компанія знаходиться в стані припинення діяльності. Вимоги кредиторів приймаються до кінця серпня цього року.

Справа у тому, що у Києві з 2017 рік відбувається процес оцифрування документів БТІ. І так склалося, що столичне БТІ домовилося про цей процес з фірмою Цирульнєва. Той навіть зареєстрував патент на корисну модель зшивача.

СБУ ліквідувала схему крадіжки на оцифровці документів БТІ у Києві: хто цим займався і чому це сталося 1

Фото – сайт dev.ua

Як розповів сайту dev.ua Юрій Цирульнєв у 2021 році, обшуки він пов’язує з тим, що оцифровка документів БТІ, а значить, і впорядкування документів про нерухомість, далеко не всім вигідна. Але сама робота по оцифровці мала принести засновнику 83,2 млн грн. Саме на таку суму «Лабораторія інформаційних технологій» підписала договорів за результатами тендерів.

І хоча ця фірма скоро закриється, є інша – «ЦИФРОВІ ДОКУМЕНТИ». Її зареєстрували більше трьох років тому.  Це підприємство теж займається фотокопіювальними роботами. За тендерами нова фірма вже підписала договорів на 1,5 млн грн.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.