Податок на нерухомість змінено: як тепер в Україні платити за великий будинок або квартиру

Податок на нерухомість змінено: як тепер в Україні платити за великий будинок або квартиру

Держава стає на бік постраждалих від війни та скасовує податок на нерухомість для тих, чиє житло зруйновано або розташовується в окупації. Скільки доведеться платити решті людей - читайте далі.

Про податки під час війни розповів адвокат Олександр Носік в ефірі телеканалу “Відкритий”, повідомляє Інформатор Гроші

За словами експерта, скасування податку стосується як фізичних, так і юридичних осіб, якщо нерухомість розташована в окупації або на території бойових дій. Традиційно він нараховується за попередній рік, але доки триває війна, закон дозволяє не сплачувати податок за 2021 та 2022 роки. І навіть якщо час військового стану завершиться раніше, сплачувати його все одно не потрібно, бо закон залишається дійсним. 

Для юридичних осіб дещо інші терміни: вони звільняються від податку з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року. 

Перелік територій бойових дій або окупації встановлює Кабінет міністрів. Проте громадяни можуть визначити це, слідкуючи за новинами. 

Якщо будинок частково зруйновано

Олександр Носік підкреслює - податок не потрібно сплачувати, якщо житло непридатне для життя. Але цей факт має довести експертиза. Будинок може бути зруйнованим, і тоді податок сплачувати точно не треба. Він може бути цілим, але пошкоджено систему водопостачання або електрика - і цей випадок може бути спірним. За думкою адвоката, слід все одно провести експертизу, щоб помешкання потрапило до категорії “непридатне для життя”, і тоді воно також звільняється від оподаткування. 

Як щодо решти територій

За законом податок не сплачується на нерухомість площею:

  • до 60 кв.м., якщо це квартира
  • 120 кв.м., якщо це будинок. 

За кожен наступний квадратний метр доведеться сплачувати податок. Його розмір встановлює місцева рада, але він не має перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати, яка теж змінюється. Наразі вона становить 6500 грн. 

У Дніпрі податок на комерційну нерухомість складає 1,5%, на житло - 1%. 

Чи правильно це - скасовувати податок під час війни

Безумовно, надходження до держави зменшуються. Експерт впевнений - треба дивитися ширше. Якщо людині немає де жити, то й платити йому немає за що. Якщо це комерційна нерухомість, то власник не може отримувати дохід, якщо вона розташована в зоні бойових дій, окупації чи зруйнована від потрапляння ракети. Скоріш за все, орендар отримає для себе знижку або поїде, посилаючись на форс-мажорні обставини. Але залишається багато нерухомості - як житлової, так і комерційної - в інших містах, де також поїхали орендарі.

“Одна проблема тягне за собою іншу. Ми живемо в непростий час, де багато хто фіксує збитки”, - сказав Олександр Носік. Він звернув увагу, що в інших податкових реформах держава також надає преференції. Наприклад, якщо раніше підприємці мали сплачувати 5% від звороту, то зараз ставку знизили до 2%. За думкою спеціаліста, це найнижчий податок у Європі. 

Софія Єлагіна

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.