В Києві виділять 25 гектар Лук'янівського єврейського кладовища для культурного центру: проект рішення

В Києві виділять 25 гектар Лук'янівського єврейського кладовища для культурного центру: проект рішення

Міська рада була не в захваті від таких планів, і намагалася оскаржити їх у суді.

16 червня на сайті міської ради Києва був зареєстрований проект рішення щодо оформлення землевідводу на 25 га території Лук'янівського єврейського кладовища. Ділянка розміщується між вул. Юрія Іллєнка та Реп'яховим яром у Шевченківському районі міста Києва.

Згідно з поясненням, Об`єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу на цій ділянці планує збудувати історико-культурний центр. Про це повідомляє Інформатор Гроші.

Міська рада була не в захваті від таких планів, і намагалася оскаржити їх у суді. Але рішенням Львівського окружного адміністративного суду від  грудня 2019 року, яке залишили без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від травня 2020 року, міську раду столиці зобов’язали надати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою.

А відстоювати свою позицію у суді було через що. На тій ділянці, яку хочуть відвести для культурного центру, зараз знаходяться:

  • ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»;
  • закрите акціонерне товариство «Домобудівельний комбінат №1»;
  • Головне управління Держсанепідслужби у Київській області;
  • Державний архів Київської області;
  • Головне управління капітального будівництва Київської обласної державної адміністрації;
  • ДП «СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС «АВАНГАРД»;
  • Благодійна організація «Фонд пам'яті «Бабин Яр»;
  • Громадська організація спортивно-технічний центр товариства сприяння обороні України «Відродження»;
  • ТОВ «НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА «МТК»;
  • ТОВ «Фірма «С»;
  • комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва.

Спірна ділянка належать частково до території громадських будівель та частково до території парків.

Подібна історія з землею була у Львові. На території, обмеженій вулицями Рапопорта, Базарна та Клепарівська з XIV століття по 1855 рік розташовувалось єврейське кладовище. Об’єднання євреїв намагалось отримати цю ділянку в оренду. І у 2018 році через суд зобов’язали міськраду надати дозвіл на розробку проєкту землеустрою. Але ділянку в оренду передали фірмі бізнесмена та депутата Львівської обласної ради Григорія Козловського на початку 2022 року. Про це писав сайт «Наші гроші Львів».

Тоді компанія депутата виграла суд з аргументом, що Мінкульт не затвердив історико-архітектурний опорний план який встановлює межі історичного ареалу. Мабуть, у Києві такий опорний план був.

Також, у Об’єднання євреїв була суперечка у суді щодо ділянки давніх поховань єврейського кладовища в селі Тойкут Ковельського району Волинської області.

Що за об’єднання євреїв

За інформацією аналітичної платформи YouControl, представництво Американського об’єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу (така юридична назва організації – ред.) заснували 22 роки тому у Львові.

Організація утворена з метою просвітництва та запобігання дискримінації осіб єврейської національності через віросповідання та національність.

Засновник представництва – американське Об’єднання комітетів на захист євреїв радянського союзу, а бенефіціар – мешканець Нью Джерсі Ларі Лернер.

За інформацією з відкритих джерел, Лук'янівське єврейське кладовище у Києві практично втрачене. На початку існування цей великий некрополь займав площу понад 25 га. Його оточувала капітальна стіна з арковими брамами.

В Києві виділять 25 гектар Лук'янівського єврейського кладовища для культурного центру: проект рішення 1

На кладовищі були поховані десятки тисяч євреїв. Серед різноманітних поховань виділявся фамільний склеп знаменитих цукрозаводчиків Бродських. Тут же покоїлися лідери київських сіоністів доктор Макс Мандельштам, Бер Борохов, кілька єврейських праведників — цадиків, головний рабин Києва Вайсблат Нухим. До єврейського кладовища з заходу прилучалося караїмське кладовище. Від величезної кількості поховань залишилося кілька могил.

Напочатку цього року київські ЗМІ писали, що будівлю колишньої контори Лук’янівського єврейського кладовища в Києві міністерство культури та інформаційної політики  погодило передати в оренду центру Голокосту «Бабин Яр» для створення музею жертв.

Олена Скобцева

Фото - www.wikiwand.com

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.