Справа «Квітів України»: судове засідання не відбулося через відсутність інтернету

Справа «Квітів України»: судове засідання не відбулося через відсутність інтернету

Понад року триває скандальна історія щодо демонтажу видатного в столиці комплексу “Квіти України”. Вчора до засідання не зміг доєднатися архітектор Микола Левчук, авторські права якого і захищають. 

Ініціативу зносу будівлі приписують бізнесменові Олексію Пишному. Журналісти знайшли зв’язок між його персоною та бізнесом в рф. Це додало резонансу справі. Детальніше читайте в Інформатор Гроші

“Квіти України” - це учбово-методичний комплекс, оранжерея, пам'ятка модернізму. Розташований на вулиці Січових Стрільців. Його збудували ще в 1983-1985 роках. Власники планували встановити на місці комплексу офісний центр з підземним паркінгом, називаючи це реконструкцією. Активісти неодноразово збирали акції та протести для пригортання уваги суспільства та збереження “Квітів України”. А архітектор проекту Микола Левчук подав в суд про захист авторських прав. Наразі він знаходиться за кордоном. Микола мав доєднатися до судового засідання дистанційно. Але в приміщенні суду не було інтернету, тому розгляд справи по суті знову перенесли. “Суспільне” наводить коментар членкині ініціативи “Зберегти квіти України” Уляни Джурляк. Вона розповіла, що автором будівлі є Микола Левчук, однак він не має відношення до проекту реконструкції і не давав згоду на демонтаж. 

“Відбувся позов і зараз ми намагаємося захистити авторські права. Це безпрецедентний випадок, тому що до цього в Україні не було випадків, коли хтось захищав і тим більше захистив права автора будівлі чи автора в цілому”, - цитує видання Уляну Джурляк. Інтереси Миколи Левчука в суді представляє юридична компанія Anox Partners. Одразу після демонтажу вони оскаржили рішення власників забудови, і суд задовільним їхню заяву. Роботи припинилися, продовжувати їх заборонили. Пізніше скандал прокоментував і міський голова Віталій Кличко. Він наголосив, що будівлю не внесли в реєстр пам’яток, роботу над якими треба погоджувати. Разом із цим мер сказав, що Київська місцева адміністрація не давала дозволу на реконструкцію. Будівлі навіть надали охоронний статус. А активна молодь влаштовувала біля забудови культурні заходи.

Представники товариства “Квіти України” намагалися оскаржити рішення суду і просили скасувати заборону на проведення робіт. Київський апеляційний суд залишив це без розгляду. Потім засідання переносили через відсутність представників відповідачів. 

Кому належать "Квіти України"

Власниками наразі є Олексій Пишний та Андрій Скалозуб. Пишний є власником декількох компаній - здебільшого, охоронних фірм. Журналісти “Слідство. Інфо” писали, що у бізнесмена є російські паспорт (вже недійсний) і номер платника податків. Окрім того, за даними видання, Пишному належить частка в групі компаній “Відродження”, яка поставляла металопрокатні конструкції російським держструктурам. Саим бізнесмен спростовував таку інформацію. Однак на Opendatabot ми виявили, що директором “Відродження” є саме Олексій Пишний, а власником - Пишний Ігор Анатолійович. 

Журналісти також встановили, що компанія, яка належить Пишному, фінансувала українську політичну партію разом з колишніми політиками-втікачами з оточення Януковича. До речі, саму партію СБУ підозрювала в отриманні фінансів з росії. 

Архітектор Микола Левчук
Архітектор Микола Левчук

Справа набула розголосу завдяки небайдужим активістам
Справа набула розголосу завдяки небайдужим активістам

Раніше ми писали, що недалеко від Межигір'я громадянин Білорусі будуватиме завод.

Софія Єлагіна

Фото: сторінка ініціативи "Зберегти Квіти України" у Facebook

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.