Чи націоналізують Київський картонно-паперовий комбінат: правоохоронці провели обшуки

Чи націоналізують Київський картонно-паперовий комбінат: правоохоронці провели обшуки

Роблячи кроки наввипередки, в товаристві змінила членів правління. Подробиці розповість Інформатор Гроші.

Наприкінці травня цього року в приміщеннях Київського картонно-паперового комбінату в Обухові на Київщині пройшли обшуки. За інформацією департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції, «починаючи з 2021 року, посадові особи підприємства, власником якого є громадянин рф та ексдепутат від провладної партії, через сумнівні операції вивели на рахунки товариств країни-агресора 52 млн грн».

Але в комбінаті обшуки пояснюють дещо інакше. За даними з офіційного сайту комбінату, нібито за дев’ять місяців 2021 року компанія не сплатила до бюджету України податок на прибуток. Всупереч таким заявам, керівництво підприємства стверджує, що комбінат за 2021 рік сплатив податку на прибуток 89 мільйонів 873 тисячі 350 грн, з яких 73,6 мільйона – тільки за дев’ять місяців. А всього за 2021 рік комбінат сплатив понад 930 мільйонів гривень податків.

Пізніше, 3 червня, на позачерговій сесії Обухівської міськради виступив голова правління комбінату Ігор Олещук із звернення до президента, прем’єр-міністра і головного прокурора «з проханням сприяти суто правовим діям правоохоронних органів».

Олещук говорив про комбінат як про одне з найбільших підприємств Європи з випуску гофротари, картону, туалетного паперу, паперових рушників та серветок. Також, розповів про те, що продукція експортується у 35 країн світу.

Поліція цікавиться роботою комбінату не в перший раз. Але перший в умовах війни, коли зв’язки його власника з рф мають вкрай негативний відтінок.

Хто власник комбінату

За інформацією аналітичної платформи YouControl, приватне акціонерне товариство «Київський картонно-паперовий комбінат» зареєстрували більше 27 років тому в Обухові Київської області.

Володільцем 100% акцій підприємства є австрійська компанія Pulp Mill Holding GmbH, а бенефіціаром – громадянин Кіпру Володимир Крупчак, з адресою у Великобританії.

Чи націоналізують Київський картонно-паперовий комбінат: правоохоронці провели обшуки 1

На фото – Володимир Крупчак

За даними міжнародного інструменту з перевірки RuAssets, Крупчак – колишній депутат російської Держдуми з 2004 по 2007 роки і екс-член правлячої партії «Единая Россия», яку нині очолює екс-президент російської федерації Дмітрій Мєдвєдєв.

На офіційному сайті Крупчака написано, що з 1990 по 2000 рік він обіймав посаду генерального директора компанії з лісозаготівлі та деревообробки в росії «Титан». З 1996 по 2004 рік був головою Ради директорів «Архангельського целюлозно-паперовий комбінату», «Лісозаводу 25» та президентом групи компаній «Титан».

До слова: зараз українські правоохоронці закидають комбінату, що київський комбінат закупав сировину – целюлозу у російського архангельського підприємства. Якщо знати, що вони входять до однієї сфери впливу, то стає зрозуміло, що по-іншому і не мого бути.

У 2007 році Крупчак отримав громадянство України, що врятувало його від кримінального переслідування в рф. За офіційною версією, з 2020 року він працює директором з інвестицій Pulp Mill Holding.

Батька вислали до Сибіру

На захист Крупчака та його українського підприємства ми знайшли статтю, в якій головний герой – це «українець за походженням, який дійсно народився в рф, але давно відмовився від російського паспорту». Більш того, виявляється, свого часу батько Володимира Крупчака був висланий у Сибір із заходу України. Тобто, у читача повинно скластися враження, що громадянин Кіпру теж має свої рахунки з країною, де він був депутатом російської Держдуми?

Але головна задача цього матеріалу була у змісті заголовку: «Обухівську картонну фабрику хочуть відібрати у австрійців». До цього навіть підготувалися.

На сайті агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України SMIDA є інформація, що 9 червня 2022 року змінили членів наглядової ради українського комбінату: Ольгу Волкову та Олега Дубровку. Замість них призначили іноземців: Деяна Ніколіча та Османа Ісмета Мустекапліоглу.

Це все проходить на фоні націоналізації майна в Україні за наявності у складі резидентів росії. Нагадаємо, що у квітні цього року на підпис президенту був направлений законопроект №7169, який до переліку резидентів відніс осіб, які не є громадянами рф, але мають тісні зв’язки з росією.

Тож історія з Київським картонно-паперовим комбінатом буде довгою та цікавою.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.