Позичальників звільнять від сплати за кредитом, якщо війна зруйнувала їх житло: законопроект

Позичальників звільнять від сплати за кредитом, якщо війна зруйнувала їх житло: законопроект

Планується, що кредитори отримують гроші за рахунок компенсацій від держави. Детальніше - в Інформатор Гроші.

14 червня на сайті Верховної Ради був зареєстрований законопроект №7441-1 щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено військами рф.

У пояснювальній записці написано, що через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України значна частина громадян України втратила своє житло та інше майно. Деякі з них придбали таке майно в кредит та мають ще заборгованість перед кредиторами. В той же час виникла ситуація, коли житло чи автомобіль зруйновані, а борг залишився.

Законопроектом передбачається, що у період дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, позичальник або його представник має право звернутися до кредитора із заявою про призупинення сплати боргу за житло або авто. Для цього ситуація з майном має відповідати хоча б одній з таких ознак:

1) станом на дату подачі заяви нерухоме майно розташоване на тимчасово окупованій території або на території проведення бойових дій, або на територіях тимчасовій окупації;

2) майно пошкоджене або знищене внаслідок бойових дій.

Що пропонують

Один з авторів законопроекту нардеп Данило Гетманцев повідомив, що залежно від місцезнаходжнення майна та можливості офіційної фіксації пошкоджень, кредит буде або «заморожено» до отримання передбачених законодавством компенсацій, або прощено (у випадку, коли зруйноване єдине житло позичальника або його єдиний автомобіль).

«Замороження» кредиту

Українці, які брали кредити на житло або машину, будуть мати право звернутися до кредитора про призупинення сплати основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів. Для цього, потрібно подати підтвердні документи щодо знищення чи пошкодження майна не пізніше 90 днів після війни. Наступним кроком кредитор звільняє від сплати коштів.

За законопроектом, українців звільнять від обов’язку сплати боргів за кредитом на наступний робочий день після подачі заяви кредитору до моменту отримання компенсації.

Прощення кредиту

Звернутися з такою заявою до кредитора можуть ті, чия ситуація відповідає таким ознакам:

- знищене внаслідок бойових дій житло загальна площа якого не перевищує: для квартири 140 квадратних метрів, для житлового будинку - 250 квадратних метрів, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 сантиметрів;

- станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;

- метою отримання кредиту є придбання, реконструкція чи будівництво житла або придбання автомобіля.

Позичальник разом із заявою зобов’язаний подати одночасно підтвердні документи, що доводять відповідність житла або автомобіля усім умовам.

Після цього, кредитор анулює всю заборгованість за договором протягом десяти робочих днів, та більшене може надзвонювати і залучати колекторські компанії. Коли все офіційно буде оформлено, то компанія набуває право на отримання компенсації від держави. Для цього кредитор повинен подати інформацію до реєстру пошкодженого майна.

Якщо позичальник отримає компенсацію за майно, то його зобов’язання за договором поновлюється.

Аналогічна процедура пропонується для тих, хто придбав квартиру або інші приміщення у новобудові в кредит із розстроченням або відстроченням платежу.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.