Під час війни: як проросійський політичний проект Наталії Вітренко бореться за життя у суді

Під час війни: як проросійський політичний проект Наталії Вітренко бореться за життя у суді

У лютому цього року Вітренко виправдовувала російську агресію.

14 червня Восьмий апеляційний суд Львова переніс засідання у справі щодо заборони «Прогресивної соціалістичної партії України» Наталія Вітренко. Про це повідомляє сайт ЧЕСНО. Деталі - в Інформатор Гроші.

«Це перша партія, яка подала зустрічний позов і намагається захищатися. Суд уже заборонив діяльність 4 партій -  «Опоблок», «НАШІ», «Соціалісти» та «Справедливість та розвиток» вже заборонені. Їхні представники на розгляд справ до суду не з'явилися. Втім, вони ще можуть оскаржити рішення у Верховному Суді», - повідомив аналітик Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко, який відвідує судові засідання.

Нове засідання відбудеться 23 червня.

Нагадаємо, що у березні Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність в Україні партій, які мають зв’язки з рф: «Опозиційної платформи – За життя», "Партії Шарія", "Наші", "Опозиційного блоку", "Лівої опозиції", "Союзу лівих сил", "Держави", "Прогресивної соціалістичної партії України", "Соціалістичної партії України", партії "Соціалісти" та "Блоку Володимира Сальдо".

Пізніше, в травні цього року президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони проросійських партій.

Що відомо про партію Вітренко

За інформацією сайту ЧЕСНО, «Прогресивна соціалістична партія України» була зареєстрована 1996 року і відтоді її незмінно очолює Наталія Вітренко. Вона невдало балотувалася від цієї партії на президентських виборах у 1999 та 2004 роках.

Ми хотіли подивитися програму партії, але партійного сайту немає. Замість нього є посилання на домен vitrenko.org, який станом на 2022 рік не працює. Але відомо, що партія у своїй програмі обіцяла, що Україна не буде в НАТО. Натомість Вітренко пропонувала союз з росією та білоруссю, які нині є державами-агресорами.

Після початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, Вітренко дала відеоінтерв'ю виданню Pravda.ru. У ньому голова партії звинувачує у війні США та Британію і прямо виправдовує російську агресію.

До цього, під час подій у лютому 2014 року у Києві, відразу після втечі Віктора Януковича, лідерка проросійського політичного проєкту допомагала проведенню «референдуму» серед мешканців Слов'янська із питанням, чи довіряють вони новій владі у Києві. Це викликало появу «народних захисників» і так званого «народного мера» Пономарьова, потім приїзд диверсанта Стрєлкова та врешті окупації міста.

ФОТО з сайту ЧЕСНО
ФОТО з сайту ЧЕСНО

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.