Музей та Меморіал мосту: що і як збираються реконструювати в Ірпені першочергово

Музей та Меморіал мосту: що і як збираються реконструювати в Ірпені першочергово

15 травня відбувся Irpin Reconstruction Summit 4.0 - перший в Україні саміт з відбудови міста. Планується не просто відремонтувати будівлі, а модернізувати їх. 

Про це в своєму телеграм-каналі повідомив колишній міський голова Володимир Карплюк, пише Інформатор Гроші. За його словами, місто на 76% зруйноване окупантами. Найбільше постраждали:

- Центральний будинок культури Ірпеня;

- історико-краєзнавчий музей;

- міський клуб “Романівка” (знаходиться за кілька метрів від відомого Ірпінського мосту);

- міський стадіон “Чемпіон”;

- Ірпінський академічний ліцей;

- дитячі садки, школи та площа. 

Об’єкти розподілили на кілька напрямків: нагальні у відбудові, знакові та об’єкти, які варто переосмислити в розрізі “зеленої тематики”. 

Деякі об’єкти вирішили не тільки відремонтувати, але й вдосконалити. Так, за даними ЗМІ, Ірпінський музей пропонується розширити втричі - з 325 до 1015 кв.м. До нього додадуть кав’ярню, простір для конференцій та майстер-класів, приміщення для фондів та сувенірну лавку. Видання “Інтерфакс” наводить слова ахрітектора Зореслави Дзюблюк, яка каже, що площу музею розширять за рахунок скорочення приміщень Пенсійного фонду. 

"Нашому місту потрібен не просто відновлений музей, а сучасний об'єкт, який стане культурним центром, місцем для творчості та навчання, туристичним інфоцентром", - повідомила Дзюблюк.

Також в мережі з’явилася інформація щодо створення Меморіального комплексу мосту в Ірпені. Концепція проекту полягає у збереженні частини старого моста та відбудові поряд нового. Ескізи виклав дизайнер Іван Огієнко в Instagram. Відзначимо, що це приватна ініціатива. Невідомо, чи розглядали архітектори цей проект на саміті. 

Музей та Меморіал мосту: що і як збираються реконструювати в Ірпені першочергово 1

Музей та Меморіал мосту: що і як збираються реконструювати в Ірпені першочергово 2

Музей та Меморіал мосту: що і як збираються реконструювати в Ірпені першочергово 3

Нагадаємо, фото підірваного моста в Ірпені та евакуацію мешканців облетіли весь світ. 

Фото Timothy Fadek / CNN
Фото Timothy Fadek / CNN

Мер Ірпеня повідомив, що на заклик відновлення міста відгукнулися майже 300 архітекторів, проектантів та інших фахівців з України та різних куточків світу. Вони розділилися на групи та розробили більше 30 проектів відбудови пошкоджених або зруйнованих інфраструктурних об’єктів.

“Наступним етапом буде доопрацювання проєктів, їхній аналіз девелоперами та обрання найкращих пропозицій. Ну і звісно продовжуємо активно шукати благодійників та спонсорів, які допоможуть нам втілити ці проєкти в життя якнайшвидше”, - написав Олександр Маркушин.

Раніше ми писали про те, що відновленням Ірпеня займатиметься екс-мер Карплюк та його партнери. Також читайте, чи можливо за один місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.