Як за місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки, втративших його

Як за місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки, втративших його

За попередніми розрахунками, в Бородянці близько 3400 людей залишилися без житла. Нещодавна там з'явилися модульні містечка від Польщі, вони вирішують цю проблему для 352 людей. Як лише за місяць збільшити цю кількість втричі - розповіла членкиня БО «Благодійний рух «YOUkraine» Аліна Москаленко.

Організація займається замовленням і перевезенням модульних будинків для потребуючих. Американська технологія дозволяє звести до 15 тисяч кв.м. житла всього за місяць. Воно відрізняється від польського містечка. Детальніше читайте в Інформатор Гроші

Перший такий будиночок вже з’явився в Бородянці декілька тижнів тому - приклад того, що можно швидко та ефективно створювати в таких містах. Його площа складає 59 кв.м., і він є повноцінним будинком для цілорічного проживання - теплий та комфортний. Модульний, але аналог класичного будівництва. Підходить для родини з 4-5 людей. Аліна підрахувала, що за місяць можна звести 254 будинки для 1143 мешканця. 

Цікаво, що житло привезли в готовому стані одним модулем. Можливості такого оптимального будівництва дає американська технологія MiTek. “Ми пропонуємо виготовляти за місяць до 10-15 тисяч кв.м. таких будинків “під ключ”. Всі будинки є мобільні, вони виготовляються на українських заводах. І їх привозять в повністю готовому стані. За один день краном встановлюються на будь-яку ділянку”, - каже Аліна Москаленко. За площею будинки можуть бути абсолютно різними - від 22 до 100 кв.м. Передбачають різні види опалення та інші умови комфорту. Гарантія - не менше 30 років.

Благодійний рух «YOUkraine» співпрацює з міжнародними організаціями і орієнтується на соціальне будівництво. За підтримки Товариства Червого Хреста України у Львові створили гуртожитки для вагітних. Юридичні та організаційні питання теж займають час. Тож покладаючись на досвід, Аліна повідомила, що на весь процес піде 1,5-2 місяці. 

Для кого призначені будинки

За словами членкині Благодійного руху «YOUkraine», є дві моделі будівництва. Перша - для мешканців приватних будинків, які було зруйновано. В них залишилися земельні ділянки і комунікації, до яких можна підключити оселю. Будинок виготовляють та привозять машиною.

Інша модель - для людей, які жили в квартирах. Наразі в них немає навіть земельної ділянки. Їм пропонуються малоквартирні будинки - аналог таких  виготовляють зараз у Львові. Споруди двоповерхові і складаються з 16 квартир. Площа кожної - від 25 до 35 кв.м. на одну родину. Будинки можуть встановлювати на земельній ділянці громади чи приватної особи - це питання відкрите. 

Є різниця між приватною та малоквартирною забудовою. “Малоквартирні будинки називаються не модульними, а швидко змонтованими: вони робляться за цією ж технологією. Але якщо перші є мобільними, то ці мобільними не є. Одна будівля - 550 кв.м. - виготовляється саме на місці. Здійснюється відбір земельної ділянки, погоджується це питання та ставиться на рахунок залучених коштів”, - сказала Аліна Москаленко. Наразі Благодійним рухом вже зібрано перелік прізвищ та підписів людей, які втратили житло та потребують його. Дівчина розповіла, що організація особисто перевіряла кожну родину і їхнє вщент зруйноване майно - навіть стін не залишилося. Саме таким і намагаються допомогти.

Чому це краще, ніж польські модульні будинки

“Так, це є підтримкою. Ми дуже вдячні цьому. Але наразі польське містечко може містити 350 осіб. Наскільки я знаю, зараз там не проживає 350 осіб, навіть менше. А всього в Бородянці без житла лишилося 3400 осіб”, - каже Аліна. За її словами, польські модульні будинки - це контейнери з розрахунком 2-3 кв.м. на одну людину. Це варіант тимчасового житла, але що робити взимку?

Окрім того, дівчина звернула увагу на спосіб виробництва - їх збирають у Польщі та привозять готові в Україну. Натомість, будинки від "Благодійного руху «YОUkraine» створюються на українському виробництві. Розетки, меблі, кондиціонери - будь-що також закуповується в українських постачальників. Таким чином підтримується вітчизняна економіка і створюються робочі місця.

Зазвичай наприкінці таких матеріалів вказуються реквізити для донатів. Однак Аліна повідомила, що не беруть гроші від пересічних громадян: “У нас є абсолютне розуміння того, що наразі українці всі без винятку постраждали від війни. Тому ми маємо на меті залучати саме міжнародні організації. Ми не збираємо по 100-200 гривень з українців з різних куточків. Знаємо, що є багато організацій, які так і працюють. Але ми співпрацюємо тільки з міжнародними організаціями цього напрямку”. 

Детальніше про проект можна дізнатися на сайті та на сторінці в Facebook.

Як за місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки, втративших його 1

Як за місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки, втративших його 2

Як за місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки, втративших його 3

Як за місяць побудувати житло для 1000 мешканців Бородянки, втративших його 4

Раніше ми писали про те, що відновленням Ірпеня займатиметься команда екс-мера Карплюка. Про те, як депутати збираються вирішувати "квартирне питання", читайте тут. Також ми збирали актуальну інформацію про стан нерухомості у Києві.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.