В Україні хочуть легалізувати медичний канабіс: думка юриста

В Україні хочуть легалізувати медичний канабіс: думка юриста

В ефірі медіацентру «Інформатор» фахівчиня центру безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Юхименко розповіла, що несе українцям законопроект про легалізацію коноплі у медичних цілях.

Слова юристки наводить Інформатор Гроші.

Реєстрація такого законопроєкту спричинена спрощенням доступу населення до необхідних методів лікування та лікарських засобів, які наразі є вкрай необхідними для надання належних медичних послуг, запобігання страждання пацієнтів та допомоги їх одужанню, а також запобігання деяких захворювань.

В Україні це питання стоїть особливо гостро і актуальне для таких категорій осіб, як діти з епілепсією, онкохворі, хворі, які потребують паліативної допомоги, а також ветерани війни з посттравматичним стресовим розладом.

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроект сприятиме якісному лікуванню неврологічних захворювань (розсіяний склероз, епілепсія), захворювань травневого тракту. Канабіс має позитивний вплив на полегшення побічних ефектів під час хіміотерапії при онкоогляді – особливо, коли у вас проявляється нудота, блювання, та при побічних ефектах, пов’язаних з лікуванням ВІЛ та СНІД. Легалізація маріхуани сприятиме подоланню наркотичної залежності та проблем психічного характеру. Вона слугуватиме як замісна терапія. Такж це лікування алкозаложеності. Легалізація канабісу сприятиме подоланню тривоги та порушення сну.

Законопроект:

- створює нормативні умови для обмеженого обігу канабісу: смоли канабісу, екстрактів та настойки. У т.ч. це використання у медичних цілях, промисловій, науковій та науково-технічній діяльності

- встановлює вимоги та визначення особливостей контрольованого обігу сортів рослин роду коноплі у визначених сферах діяльності. Далі планується врегулювання питання, що стосується організації діяльності з обігу на кожному етапі. Тобто операції з ввезення, вивезення, транспортування територією України, збереження та реалізація конопель.

- визначає вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом

- закріплює права на доступ особи до необхідних лікарських засобів, які включають наркотичні засоби або психотропні речовини.

Вносяться зміни до Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» щодо забезпечення можливості використання сортів із роду коноплі. В промислових цілях обмежується гранично допустимий вмісту ТГК (тетрагідноканабінолу – головного психотропного компоненту канабісу) на рівні 0,2%. За відсотковим критерієм будуть надаватися дозвіли як на використання конопель в медичній, так і в науковій і науково-технічній сфері. Якщо не перевищувати цей відсоток, буде дозволятися використання канабісу в цілях, визначених законом.

Також внесуться зміни цим законопроектом до Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у господарській діяльності» в частині включення до переліку документів дозволу на використання об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсори.

Коли цей закон вже запрацює, коли будуть конкретні кейси та факти, на яких будуть прописані ці зміни, тоді вже можливо внесення змін у законодавство України щодо покарання за порушення правил зберігання і використання канабісу.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.