Не через війну: хто знищує пам’ятку у Києві заради нового ЖК

Не через війну: хто знищує пам’ятку у Києві заради нового ЖК

Відомому будинку на вулиці Тургенєвській, 22 у столиці не допомагає навіть те, що там проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

У Києві на вулиці Тургенєвській, 22, забудовник встановив будівельний паркан та намагається знести дерев'яну садибу ХІХ століття. Це робиться для будівництва ІІ черги житлового комплексу «Turgenev». Про це повідомив юрист та волонтер організації «Печерські котики» Дмитро Перов у соцмрежі.

Не через війну: хто знищує пам’ятку у Києві заради нового ЖК 1

Фото – Дмитро Перов

«Будинок на вул. Тургенєвській, 22 отримав статус цінної історичної забудови ще влітку минулого року. Втім, з того часу жодних дій по отриманню ним повноцінного статусу пам’ятки містом так і не приймалося. А забудовник, натомість, поспішив знищити історичну будівлю», - написав Дмитро Перов.

За його словами, активісти зібрали більше 300 підписів за надання будинку повноцінного охоронного статусу пам’ятки. «Також, оскільки в період з 1911 по 1916 р. тут проживала сім’я заможних міщан Зеленських, ми направили відповідне звернення і до Володимира Зеленського», - наголосив активіст.

Чому виник скандал

Інформатор Гроші писав, що поруч із будинком у 2017 році збудували клубний будинок «Turgenev». Для того, аби продовжити будівництво, у 2018 році садибу спробували знести, але після громадського розголосу демонтаж зупинили.

Нагадаємо, що наприкінці серпня минулого року у Києві запровадили мораторій на реконструкцію історичних споруд ХІХ-ХХ століття. Тоді стало відомо, що у столиці хотіли внести до реєстру пам'ятників 1 тисячу 542 пам’яток, але Мінкульт погодився надати особливий статус лише 73 об'єктам. Тоді міськрада Києва затвердила свій охоронний список із 119 об'єктів культурної спадщини столиці ХІХ-ХХ століття, на проведення реконструкції та капітального ремонту яких ввели мораторій. Подивитися список можна за посиланням. До речі, будинок за адресою Тургенєвська, 22 там теж є.

За словами Перова, це друга будівля з «охоронного списку» мера Києва Віталія Кличка, яку намагаються розібрати з початку російсько-української війни. Проти забудовника відкрито два кримінальні провадження, а на будівлю та ділянку Київська міська прокуратура наклала арешт.

Хто забудовник

На одному з сайтів про новобудови є інформація, що замовником першого будинку є фірма «Т-Інвест», а генеральним підрядником – компанія «БУДСЕРВІС 2».

За інформацією аналітичної платформи YouControl, «Т-Інвест» була зареєстрована більше п’яти років тому спочатку у Києві, а потім змінила місце реєстрації на Чоп у Закарпатській області. Засновниками компанії є представники з окупованого Донецьку: Володимир Заруба та Валерій Квасов.

Коли ЖК «Turgenev» активно будували, то його директором був Віктор Троянчук. Він і зараз є директором фірми з купівлі та продажу нерухомості «ТУРГЕНЄВ БІЛД». Цю компанію зареєстрували у червні 2020 року, і, як повідомляє YouControl, вона входить до кола інтересів Миколи Негрича та Михайла Голиці.

Нагадаємо, що Михайло Голиця – це колишній голова правління ПАТ «ХК «Київміськбуд», екс-депутат Київської міської ради. Також він співвласник компанії «Геос Девелопмент». Микола Негрич - депутат Київської міської ради 7-8 скликань та зять Голиці.

В свою чергу генеральний підрядник - компанія «БУДСЕРВІС 2» відомий тим, що мав ремонтувати общагу для потерпілих від «Еліти-центру» на бульварі Кольцова, 24-а.

Про те, як під час війни у Києві зруйнували історичний будинок на провулку Цимлянському, 3 можна прочитати тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.