Житло для переселенців та допомога ветеранам: як депутати пропонують вирішити «квартирне питання» в Києві

Житло для переселенців та допомога ветеранам: як депутати пропонують вирішити «квартирне питання» в Києві

В проектах рішень Київської міської ради з’явилася Міська програма забезпечення житлом громадян на 2022-2024 роки. Йдеться про киян, які перебувають на квартирному обліку.

Тезисно про головні цифри читайте в Інформатор Гроші

З загальної кількості сімей та громадян на квартирному обліку (68 тисяч родин) близько 26% очікують на житло більше 30 років. А 29 родин перебувають у черзі з 1975 року. 

Рішення місцевої влади має на меті профінансувати будівництво 1628 квартир.

Програма передбачає 6 заходів:

  • забезпечення соціальним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Серед них - діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування
  • забезпечення громадян доступним житлом
  • забезпечення громадян тимчасовим житлом (для переселенців) 
  • забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, із залученням іпотечних житлових кредитів
  • фінансово-кредитна підтримка молоді для забезпечення їх житлом
  • надання житла в оренду з викупом. 

Для реалізації потрібно 3 341 965 700 грн (без урахування щорічної інфляції). Гроші візьмуть з бюджета Києва, державного бюджета, іпотечних житлових кредитів та коштів громадян. 

Учасники АТО матимуть змогу побудувати власне житло на умовах співфінансування. Цей варіант доступний не тільки для учасників бойових дій, але й для решти громадян, які перебувають на квартирному обліку. Але є відмінність у частці місцевого кошту. Місцевий бюджет сплачує:

  • 50% вартості для громадян, які перебувають на квартирному обліку та захищали суверенітет України, та члени їхніх родин
  • 30% вартості для решти громадян, які перебувають на квартирному обліку

На початок 2022 року на квартирному обліку в Києві перебувало 322 сім’ї осіб з інвалідністю, 23 сім’ї загиблих та померлих учасників АТО/ООС та 3681 родин та поодиноких громадян-учасників бойових дій в АТО/ООС.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки, можуть претендувати на соціальне житло. В документі є статистика - на початку року на квартирному обліку перебувало 390 осіб з такої категорії. Щорічно владі вдається забезпечити житлом від 45 до 58 осіб, позбавлених батьківської турботи. Варто зазначити, що «соціальне житло» не можна приватизувати. Громадяни можуть жити в ньому, поки не отримають іншого житла або їхнє матеріальне становище не покращиться. На сьогодні житловий фонд соціального призначення складається з 72 квартир.  

Переселенці можуть отримати житло за умови, якщо не мають іншого та якщо сукупний дохід не дозволяє родині придбати або винаймати його. 

Що стосується надання житла в оренду, то вона довгострокова - до 30 років. Але для цього місту слід або придбати, або збудувати житло. Орієнтована вартість будівництва 1 кв.м. (з оздобленням) на 2022 рік - 27 900 грн. 

Планується, що за три роки дії програми соціальним житлом забезпечать 156 родин, а житлом для тимчасового проживання - 87 родин. Для молоді за фінансово-кредитної підтримки має бути підписано 300 договорів. Також планується збудувати 212 варіантів житла для надання в оренду з подальшим викупом. 

Раніше ми писали про те, що зараз відбувається на ринку нерухомості в Києві та чи можливо зараз орендувати житло за доступною ціною. Також читайте про те, що «Держмолодьжитло» планує купити 18 квартир для переселенців під Києвом

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.