В Україні хочуть заборонити повідомляти про місця збору для евакуації: законопроект

В Україні хочуть заборонити повідомляти про місця збору для евакуації: законопроект

 Окрім заборони повідомляти про переміщення ЗСУ, парламентарі пропонують наказувати за інформацію про об’єкти критичної інфраструктури. Про це повідомляє Інформатор Гроші з посиланням на сайт Верховної Ради України.

На сайті Верховної ради зареєстрований законопроект №7455 щодо відповідальності за поширення інформації в умовах воєнного стану.

У пояснювальній записці йдеться про те, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну можна потрапити за грати за розповсюдження інформації щодо переміщення українських військ та озброєння.

«Проте, у ході триваючої військової агресії мають місце непоодинокі факти випуску сюжетів на телеканалах України, за результатами яких в наступному були здійснені ракетні удари по місцям збору цивільного населення для евакуації на залізничних вокзалах, об’єктам критичної інфраструктури, ряду підприємств ДП «Укроборонпром» та інші, які висвітлювались в інформаційних програмах на телебаченні», - вважають автори законопроекту.

Нагадаємо, що 8 квітня цього року окупанти завдали ракетного удару по залізничному вокзалу в Краматорську. Внаслідок удару загинули 59 людей, понад 300 отримали поранення.

Для того, щоб таких ситуацій уникнути у майбутньому, народні депутати вважають, що потрібно чіткіше прописати, що саме неможна повідомляти під час війни.

Що пропонують

У статтю 114-2 Кримінального кодексу України хочуть внести доповнення:

- за поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів, якщо така інформація не поширювалася у відкритому доступі Генеральним штабом - можливе позбавленням волі на строк до п’яти років;

- за поширення інформації про стратегічні об’єкти інфраструктури та державної власності, про місця збору та шляхи евакуації цивільного населення або переміщення, рух або розташування ЗСУ, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі – можливе покарання до восьми років тюрми;

- якщо важливу інформацію передає група осіб чи чиновник, то їх черкає до дванадцяти років за гратами.

Автори законопроекту зазначають, що під об’єктами критичної інфраструктури слід розуміти визначення у відповідному законі. Це системи енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, продовольчого забезпечення, охорони здоров’я, фінансових послуг, транспорту та хімічної промисловості.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.