В обрахунок пенсії в Україні не будуть включати зарплати під час війни: законопроект

В обрахунок пенсії в Україні не будуть включати зарплати під час війни: законопроект

Дохід багатьох українців впав з початком повномасштабного вторгнення. Щоб цей показник не вплинув на розмір пенсії, народні депутати пропонують внести зміни до закону про пенсійне страхування.

На сайті парламенту зареєстрований законопроект №7453, яким пропонують не включати роботу у період воєнного стану до пенсійного стажу, щоб не зменшувати розмір пенсії.

У пояснювальній записці автори законопроекту пишуть, що з повномасштабною агресією рф «прибутки громадян зменшились, що в подальшому може негативно вплинути і на пенсійне забезпечення через врахування періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану».

Для цього, у статтю 40 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пропонують внести зміни. Згідно них, з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, можуть бути виключені періоди страхового стажу під час воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення.

У разі підтримки законопроекту народними обранцями і підписання його президентом, можна бути не включати період роботи під час війни, починаючи з 24 лютого 2022 року. Ті, кому призначили пенсію в період з 24 лютого і до набрання чинності цим законом, будуть мати право на перерахунок пенсії за новими правилами.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.