Ввізне мито на вживані авто в Україні зменшать з 10% до 5%: законопроект

Ввізне мито на вживані авто в Україні зменшать з 10% до 5%: законопроект

Це дозволить сплачувати до 500 евро за митне оформлення та реєстрацію авто з пробігом вартістю 3000 євро і з двигуном в 2 000 куб. см.

9 червня на сайті Верховної Ради зареєстрували законопроект №7448 щодо оподаткування вживаних авто. Детальніше про ініціативу читайте в Інформатор Гроші.

У пояснювальній записці йдеться про те, що поки Україна не вступила в ЄС потрібно навести лад в митному оформленні та реєстрації в Україні автомобілів з пробігом.

«На відміну від розвинених країн світу, де встановлений чіткий баланс між вартістю нового автомобіля і купівельною спроможністю громадянина, в Україні автомобіль продовжує бути предметом розкоші а не засобом пересування. Більшість українців, фізично не можуть собі дозволити покупку нового транспортного засобу або оформити кредит на нього, тому покупка вживаних авто в країнах Європи, для більшості наших співвітчизників є можливістю вирішення цього питання», - пояснюють необхідність змін автори законопроекту: нардепи Сергій  Кузьміних та Георгій Мазурашу.

Законотворці стверджують, що існуюча система митного оформлення та реєстрації в Україні легкових авто, які не відповідають Євро-5 (заборони та численні нормативні обмеження, надвисокі ставки акцизу, ввізного збору та НДС), робить для українців або неможливим, або вкрай невигідним придбання за кордоном автомобіля з пробігом.

Що пропонують

Для того, щоб зробити авто доступнішим, парламентарі пропонують:

- звільнити від оподаткування прибутком на додану вартість (ПДВ) операції із ввезення в Україну вживаних авто;

- виключити з формули нарахування акцизного податку на вживані машини коефіцієнту (К вік), що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва до року визначення ставки податку;

- встановити обов’язкову сплату військового збору для осіб, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні. Від оплати збору звільняються особи з інвалідністю та успадкування легкових автомобілів;

- зменшити розмір ввізного мита на машини з пробігом, які ввозяться на митну територію України з 10% до 5%.

За думкою авторів, у разі набрання чинності законопроектом, митне оформлення та реєстрація в Україні вживаного легкового автомобіля з робочим об’ємом двигуна 2 000 см3, вартістю 3000 євро, обійдеться власнику від 400 до 500 євро в залежності від типу двигуна.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.