Податок на імпортні товари та автомобілі в Україні повертається з 1 липня

Податок на імпортні товари та автомобілі в Україні повертається з 1 липня

Щодо ввозу авто законотворці зробили виключення для ЗСУ. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на сайт Верховної Ради та нардепа Ярослава Железняка.

З 1 липня скасовується пільга зі сплати ПДВ, ввізного мита та акцизу для всіх авто, які ввозяться на територію України. Виключення буде для машин, які йдуть на потреби ЗСУ. Про це написав народний депутат Ярослав Железняк.

«Щодо імпортних товарів (НЕ авто)- повертається мито та ПДВ. Про що просив бізнес. До нього ж прив’язано скасування критичного імпорту, - повідомив Ярослав Железняк. - Також додали норму про те, що КМУ може надавати дзеркальні пільги на мита на іноземних товари, які звільненні з боку наших торгівельних партнерів для України».

Такі зміни пропонуються в законопроекті авторства прем’єра Дениса Шмигаля №7418. За словами Железняка, голосування в залі Верховної Ради відбудеться на наступному тижні.

Крім ввозу авто, відновлення оподаткування відбудеться:

для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;

для підприємств, що не сплачують ввізне мито.

«Разом з тим, пропонується внести зміни до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» для звільнення від сплати збору на обов’язкове державне страхування тих, хто набуває у власність легкові автомобілі, оснащенні виключно електричними двигунами», - повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Простішою мовою: якщо ви купуєте електрокар, то держава звільняє від збору на обов'язкове страхування.

Що за законопроект

Інформатор Гроші писав, що відповідно до законопроекту №7418 податок хочуть повернути на товар, який возять підприємці першої, другої та третьої групи. Хто це:

перша група - роздрібний продаж на ринках чи побутові послуги для населення;

друга група - надання побутових послуг населенню, продаж та/або виробництво товарів, ресторанний бізнес. Винятки - посередництво при купівлі, продажу, оренді та оцінці майна, продаж, постачання та виробництво ювелірних виробів та виробів з дорогоцінного каменю);

третя група — не лише ФОП, а й компанії з необмеженою кількістю працівників.

Як повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко, через пільги, які запровадили напочатку війни, щомісяця державний бюджет втрачав близько 3 млрд грн ПДВ та ввізного мита. За даними статистики, через несплату ввізного мита підприємствами, бюджет за місяць втрачав 500 млн грн.

Нагадаємо, що ці податки скасували з 1 квітня 2022 року.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.