Орендувати квартиру в Києві: що зараз з ціною, попитом та пропозицією

Орендувати квартиру в Києві: що зараз з ціною, попитом та пропозицією

Після повномасштабного вторгнення рф і бомбардувань Києва багато людей залишило місто. Ціни на оренду житла впали, і згодом сюди почали приїжджати переселенці. Зараз столиця поступово повертається до колишнього життя. Як змінилася цінова політика та чи вистачає квартир для новоприбулих?

Про актуальні тенденції на ринку нерухомості Інформатор Гроші поговорив з ріелторами Києва. 

Що переважає - попит чи пропозиція?

Думки розійшлися. Рієлтор Артур Зейналов ділиться своїм досвідом і каже, що попит на бюджетне житло є, в минулому місяціі він навіть перевищував пропозицію. “В травні  я особисто здав 4 квартири вартістю від 5 до 8 тисяч грн на місяць на правому і лівому березі Києва, на Троєщині і навіть в Бучі. На кожну з цих квартир було по 3-4 бажаючих переїхати одразу після перегляду. Тобто, якщо б в моєму розпорядженні було 15-20 квартир за низькою ціною,  то всі вони б були здані”, - каже спеціаліст. Що стосується дорогої нерухомості, то, за словами Артура Зейналова, вона “стоїть” зараз і раніше не дуже швидко здавалася. Спікер відзначає, що деякі ріелтори дійсно не можуть здати жодної квартири, але пов’язує це зі специфікою роботи - дехто продовжує брати комісію з орендарів, а не з орендодавців. 

Президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта вважає, що пропозиції зараз достатньо, і вона перевищує попит. Причин для цього декілька. Юрій Піта наводить їх:

  • серед тих, хто виїхав з Києва з самого початку військових дій, багато орендували житло. І вони поки що не планують повертатися. Тобто розірвали договори оренди і звільнили житлові приміщення. Тому ці звільнені приміщення здаються новим орендарям
  • деякі власники, які планували продавати, зараз і продати не можуть, і ціни знижуються. Відомо, що деякі власники вирішили також здавати в оренду, якщо обладнане приміщення, і є весь необхідний мінімумі для того, щоб проживати, - для того, щоб хоча б гроші заробляти
  • на ринок вийшли варіанти об’єктів, які раніше не планувалися для оренди. 

Якщо родина виїхала на захід або закордон і не планує повертатися, то є резон здавати квартиру на певний період. 

Проте спеціаліст відзначає рух переселенців, і тут ситуація видається не такою однозначною. За словами ріелтора, потік переселенців уповільнюється. Деякі мігрують далі, розглядаючи Київ як транзитний пункт. Деякі навпаки - підтягуються в центральну частину України із західної. На схід зараз повертатися небезпечно, а в Києві ціни лояльні, які можна собі дозволити. “Вони дивляться - якщо умовно однокімнатна квартира в Івано-Франківську коштує триста доларів, то в Києві зараз можна орендувати дешевше і не найгірше. А тут, може, й можливостей більше - все ж таки місто велике. Варіантів більше обрати собі по ремонту, по району. Київ дає більше можливостей орендарям”, - каже Юрій Піта. Додає до лояльних цін економічний потенціал, адже багато з тих, хто виїхав з міста, звільнилися, тому є вільними робочі місця. Окрім того, спеціаліст звертає увагу на географічний плюс - їздити до того ж Харкова за речами ближче з Києва, ніж з Івано-Франківська чи Львова. І повертатися буде легше.

Андрій Агафонов каже, що протягом останнього тижня дзвінків стало дедалі менше. Він пов’язує це з накопиченням військ на кордонах і обстрілами міста на вихідних. 

На що орендарі звертають увагу

Артур Зейналов виокремив три фактора, на які дивляться орендарі, особливо переселенці, - ціна, безпека та відсутність ріелторської комісії: ”Відсутність сьогодні кондиціонерів або ліфта, відсутність поблизу метро (як бомбосховища в першу  чергу) або облаштованого укриття, перші та останні поверхи, розташування в зонах підвищеної ймовірності ракетного удару тощо стали для багатьох маркерами небезпеки. Особливо якщо це сім'ї з дітьми і тим більше якщо це ВПО з Чернігівщині, Херсонщини, Миколаєва, Бородянки”, - каже Зейналов. За думкою ріелтора Андрія Агонофєнова, найбільший попит - на якісне житло біля метро. “12 тисяч грн - якщо якісне. А якщо дешевше, то 9-10 тисяч грн, - каже спеціаліст. 

Що з ціною

Цікаві дані наводить сайт пошуку житла Bird (проект “ЛУН”). Всупереч очікуванням, з початку березня на графіку вартість оренди ще не відхиляється суттєво від довоєнних показників. Після невеликого падіння напередодні 8 березня ціни почали стрімко зростати. Особливо це відчувалося у виборі двох-, трьохкімнатних квартир. 

Орендувати квартиру в Києві: що зараз з ціною, попитом та пропозицією 1

Вже через тиждень ціни впали в 1,6 разів. Далі вони поступово зростали і падали. Але ті коливання не такі помітні у порівнянні з динамікою 14-18 квітня.

Орендувати квартиру в Києві: що зараз з ціною, попитом та пропозицією 2

Далі ціни пішли на спад, і з 1 червня стабілізувалися. Станом на 9 червня вартість оренди житла в Києві становила:

- 1- кімнатна - 8 тисяч грн

- 2-кімнатна - 12 100 грн

- 3-кімнатна - 20 тисяч грн.

Орендувати квартиру в Києві: що зараз з ціною, попитом та пропозицією 3

Спеціалісти не прогнозують зростання цін. За словами Юрія Піти, вони впали на 30-40%, віднайшли свій мінімум і нижче не опускаються. Ситуація може змінитися, якщо буде більше людей повертатися до Києва і виникне дефіцит. Але довоєнних показників ніхто не чекає. 

Артур Зейналов каже, що ціни можуть бути трохи завищені. Ті квартири, які в нього здавалися за 5-7 тисяч грн, зараз мають ту ж саме вартість оренди. “В мене є клієнт з Польщі, який до війни здавав за 10 тисяч, і сьогодні попросив мене здати за ту ж суму. Я йому сказав, що зараз ціни менше, ніж були, але він не послухав. Тому його квартира сьогодні дійсно ще не здана”, - ділиться ріелтор. 

Андрій Аганофєнов сказав, що прогнозувати важко. Ріелтор звернув увагу на те, що ціна на аренду житла з дорогого сегменту впала більше - на 50-60%. В той час, як в середньому сегменті - на 25-30%. За словами ріелтора, люди знімають квартиру на 3-6 місяців, а після цього власники зазвичай переглядають вартість. Але не думає, що щось зміниться кардинальним чином. 

Раніше ми писали про те, що українцям можуть списати кредит за житло. Також читайте про 18 квартир для переселенців під Києвом, які хоче придбати "Держмолодьжитло". Про те, як оболонський "Дон Корлеоне" збудував висотку біля озера попри протести, - тут.

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.