Як в Україні планують штрафувати за гучні салюти під час воєнного стану

Як в Україні планують штрафувати за гучні салюти під час воєнного стану

Інший законопроект пропонує дозволити використання тихих салютів. Цікаво, до чого домовляться парламентарі.

8 червня на сайті Верховної Ради був зареєстрований законопроект №7446 щодо штрафів за порушення тиші та застосування феєрверків, особливо під час воєнного стану.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що звуки вибухів у країні, де нині ведуть бойові дії, змушують усіх громадян перебувати у постійному стресовому стані. А використання феєрверків та салютів може спровокувати серцеві напади чи загострення психічних розладів через схожість до звуків вибухів.

За словам автора законопроекту нардепа Софії Федини, під загрозою опиняються люди з серцево-судинними захворюваннями, а також постінсультними станами (63% смертей на рік); гіпертоніки; вагітні жінки; новонароджені, та діти дошкільного віку. Також у зоні ризику від шумових ефектів салютів перебувають ветерани АТО/ООС, понад 90% з яких, згідно статистики, страждає на посттравматичний синдром і є чутливими до будь-яких різких звуків. Погано впливають гучні звуки на людей, що страждають психічними розладами, а також на тих, хто знаходяться у стані підвищеної невротизації чи схильні до тривожно-депресивних розладів, а це 40% населення України. На феєрверки скаржаться власники тварин, адже собака середніх розмірів, перелякана раптовим вибухом, може нанести серйозні травми собі, власнику та оточуючим людям.

Що пропонують

Статтю 182 Кодексу України про адміністративні порушення - доповнити нормами, які підвищують штрафи за порушення тиші:

- на перший раз можливо попередження або накладення штрафу на громадян від 850 грн до 1700 грн і накладення штрафу на посадових осіб та ФОПів - від 1700 грн  до 3400 грн (зараз максимальне покарання – 510 грн);

- при повторному порушенні упродовж року може бути штраф від 2550 грн до 5100 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші і на посадових осіб та ФОПів - від 5100 грн до 8500 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури та піротехнічних засобів (зараз максимальне покарання – 2550 грн).

Також пропонують додати покарання за порушення тиші у період воєнного стану. Якщо таке трапилося, то можливий штраф від 17 тис грн до 34 тис. грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів і на посадових осіб та ФОПів - від 34 тис грн до 51 тис. грн із конфіскацією.

Крім цього, статтю 195-6 Кодексу України про адміністративні порушення теж доповнять новими розмірами штрафів. За порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання салютами та феєрверками пропонують наказувати:

- на перший раз штрафом від 1700 грн до 5100 грн з конфіскацією піротехнічних засобів (зараз максимальний штраф - 1 020 грн);

- за повторне порушення упродовж року можуть оштрафувати на суму 5100 грн до 8500 грн з конфіскацією піротехнічних засобів (зараз максимальний штраф – 1700 грн).

За торгівлю та використання феєрверків у період воєнного стану можуть наказати штрафом 17 тис грн до 51 тис грн із конфіскацією піротехнічних засобів.

Дізнатися про те, які феєрверки хочуть заборонити, а які дозволити можна дізнатися тут.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.