Як "Наш край" відреагував на затримання лідера партії та звинувачення у хабарі: коментар

Як "Наш край" відреагував на затримання лідера партії та звинувачення у хабарі: коментар

Сьогодні Служба безпеки України затримала керівника партії «Наш край» за підозрою у вимаганні хабаря у 2,5 млн дол за «прохідне місце у списку партії на майбутніх виборах до Верховної Ради України.

Що кажуть у самій партії щодо цього інциденту – розповість Інформатор Гроші.

За даними Служби безпеки, голова політичної партії та керівник її територіального осередку вирішили заздалегідь «підготуватися» до наступних парламентських виборів і продати нібито «прохідне» місце у своєму списку. Свої послуги вони оцінили у $2,5 млн.

Для цього розробили спеціальний маршрут просування політичними сходами: вступ до партії, посада голови районного осередку. Згодом за винагороду навіть бралися призначити чоловіка радником керівника ПрАТ «Київводоканал» – для успішного старту політичної кар’єри.

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, до початку російсько-української війни 2022 року (станом на кінець лютого) партію юридично очолював Олександр Мазурчак, який у минулому був міським головою Кам’янця-Подільського (1998-2008), заступником міністра з питань ЖКГ (2008-2010), заступником голови Київської міської державної адміністрації (2010-2013), головою Печерської районної адміністрації Києва (з грудня 2013 по березень 2014 року).

Партія побудована на колективному лідерстві, її співголовами на момент початку повномасштабної війни з росією були Олександр Мазурчак, народний депутат України з Одеської області Антон Кіссе (2004-2006, з 2012 по сьогодні), народний депутат України Сергій Шахов з Луганської області (з 2016 року і по сьогодні). Сергій Шахов у 2020 році балотувався на посаду Київського міського голови.

За даними журналістів, затримано співголову партії Олександра Мазурчака та голову Віниицької обласної організації партії "Наш край" Валентина Телегузова.

У самій партії затримання з ніби то вимогою хабаря за місце у партійному списку коментують так:

«Подібні ситуації виникають, коли влада дуже хоче зачистити політичне поле, а силовики – підзаробити.

Враховуючи, що Україна перебуває в стані війни, а будь-які вибори неможливі, поки останній російський танк не покине українську землю, єдиним прохідним списком сьогодні може бути лише список у військомат.

Бажання деяких представників влади зачистити політичне поле за будь-яку ціну співмірне креативу у розправі над політичними опонентами: бездумно та бездарно.

Бажання деяких силовиків підзаробити на цьому – співмірне засобам розправи: залякування, інсинуації та провокації.

«Наш край» розцінює такі дії як продовження процесу згортання демократії та свобод в Україні.

«Наш край» захищатиме своїх представників від політичних утисків в межах закону, а також звертається до авторів політичного замовлення з нагадуванням: ті, хто сьогодні вважають, що війна все спише, помиляються. Адже завтра можуть самі стати жертвами подібного сценарію.

Зачищати треба ворога, а не політичні партії!».

Нагадаємо, партія «Наш край» бере активну участь в українській політиці з 2014 року. У 2015 та 2020 роках брала участь у місцевих виборах, в ряді громад і регіонів продемонструвала непоганий результат.

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.