У Києві затримали керівників партії «Наш край» на вимаганні хабарів

У Києві затримали керівників партії «Наш край» на вимаганні хабарів

Політичні діячі хотіли заробити 2,5 млн доларів, пообіцявши політичну кар’єру. Про це Інформатор Гроші пише з посиланням на Службу безпеки України та «Українську правду».

СБУ викрила керівників однієї з партій на вимаганні коштів за включенння особи до виборчого списку та «підтримку» в політичній кар’єрі.

За даними Служби безпеки, голова політичної партії та керівник її територіального осередку вирішили заздалегідь «підготуватися» до наступних парламентських виборів і продати нібито «прохідне» місце у своєму списку. Свої послуги вони оцінили у $2,5 млн.

Для цього розробили спеціальний маршрут просування політичними сходами: вступ до партії, посада голови районного осередку. Згодом за винагороду навіть бралися призначити чоловіка радником керівника ПрАТ «Київводоканал» – для успішного старту політичної кар’єри.

Кошти повинні були передаватись зловмисникам за графіком, складеним головою партії. Сума першого траншу становила $50 тис. Правоохоронці затримали зловмисників «на гарячому», під час передачі першої частини.

Наразі вирішується питання повідомлення фігурантам про підозру за 2 статтями Кримінального кодексу України:

- ч.3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди);

- ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

За місцем роботи затриманих проведено обшуки.

Пряма мова заступника начальника слідчого управління поліції Києва Сергія Коновальчука : «За процесуального погодження Печерської окружної прокуратури слідчі готують затриманим особам повідомлення про підозру (у зловживанні впливом та шахрайстві – ред.) та клопотання до суду щодо обрання запобіжних заходів. Санкція найбільш тяжкої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна».

За даними джерела "Української правди" в правоохоронних органах, йдеться про політичну партію «Наш край».

Згідно з даними аналітичної платформи Youcontrol, до початку російсько-української війни 2022 року (станом на кінець лютого) партію юридично очолював Олександр Мазурчак, який у минулому був міським головою Кам’янця-Подільського (1998-2008), заступником міністра з питань ЖКГ (2008-2010), заступником голови Київської міської державної адміністрації (2010-2013), головою Печерської районної адміністрації Києва (з грудня 2013 по березень 2014 року).

Партія побудована на колективному лідерстві, її співголовами на момент початку повномасштабної війни з росією були Олександр Мазурчак, народний депутат України з Одеської області Антон Кіссе (2004-2006, з 2012 по сьогодні), народний депутат України Сергій Шахов з Луганської області (з 2016 року і по сьогодні).

Нагадаємо, раніше співголовою партії був також і народний депутат від Сумської області Андрій Деркач (депутат з 1998 року і по сьогодні), якого правоохоронні органи США вважають агентом «російського впливу» та щодо якого у США введені санкції. Проти Деркача в 2021 році Радою з питань національної безпеки і оборони України також були введені персональні санкції.

Партія «Наш край» офіційно закликала своїх однопартійців та прихильників усіма способами чинити опір окупантам. Також з партії виключають тих, хто зрадив Україні.

Зазначимо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро (НАБУ) у 2021 році повідомило депутата Верховної Ради Сергія Шахова (група «Довіра») про підозру в недекларуванні 59,5 млн гривень.

У Києві затримали керівників партії «Наш край» на вимаганні хабарів 1

У Києві затримали керівників партії «Наш край» на вимаганні хабарів 2

У Києві затримали керівників партії «Наш край» на вимаганні хабарів 3

У Києві затримали керівників партії «Наш край» на вимаганні хабарів 4

Валерій Магланович

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.