У Києві поновили штрафи та евакуацію авто: що відомо про паркувальний бізнес столиці

У Києві поновили штрафи та евакуацію авто: що відомо про паркувальний бізнес столиці

У міській ради нагадали, як не натрапити на штраф.

8 червня у міській раді Києва попередили, що неправильно припарковані авто будуть забирати на штрафмайданчики. Про це повідомляє прес-служба міськради з посиланням на слова першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника в ефірі телеканалу «Київ».

«У Києві з 16 травня за рішенням Київради відновлено оплату за паркування. Паркування платне у будні з 8:00 до 22:00. В інший час у будні та у вихідні паркування безкоштовне», – розповів Микола Поворозник.

У міській ради нагадали, що сплатити за паркування можна через застосунок «Київ цифровий». Оплата нараховується, доки триває паркування, незалежно від місцезнаходження авто.

«На муніципальних паркінгах не приймають оплату готівкою. Лише через застосунок. Під час повітряної тривоги інспектори не мають права штрафувати водіїв. Тому не нехтуйте сигналам тривоги, дотримуйтеся правил дорожнього руху, швидкісного режиму у місті та не створюйте аварійних ситуацій», – сказав Микола Поворозник.

Скільки потрібно платити за стоянку

Інформатор Гроші писав, що територія Києва поділена на три зони платного паркування. Про це йдеться на сайті КП «Київтранспарксервіс».

У Києві поновили штрафи та евакуацію авто: що відомо про паркувальний бізнес столиці 1

Стоянка на одну годину для однієї машини коштуватиме:

- І зона (центр Києва) - 35 грн;

- ІІ зона (територія біля центру міста: Лівобережний масив, Сирець, Гідропарк та інші ділянки) – 25 грн;

- ІІІ зона (спальні райони) - 5 грн.

Зонування можна подивитися на інтерактивній мапі. Усього у столиці 514 майданчиків призначені для денного паркування. Ще 537 призначені для нічного паркування.

Крім застосунку «Київ Цифровий», сплатити за паркування можливо за допомогою «Приват 24», Easy Pay або через інтернет-сайти ipay.ua або easypay.ua. Готівкою паркування можна оплатити виключно в терміналі Easy Pay.

Адреси муніципальних парковок можна подивитися тут, а тут комерційних - тут.

У разі несплати за паркування на водіїв накладатимуть штрафи – у 20-кратному розмірі від вартості години паркування залежно від зони: 700 грн, 500 грн і 100 грн відповідно.

Скільки коштує купити паркомісце

Щоб вирішити проблему нестачі вільних місць для авто, у жовтні 2021 року мер Києва Віталій Кличко презентував нову парковочну політику.  Для цього вирішили зосередитися на перехоплюючих майданчиках та продажу паркомісць на аукціонах.

Планувалося, що у І зоні ціна за одне заброньоване паркомісце буде від 8599 грн/місяць, ІІ зоні – від 4410 грн/місяць, а у ІІІ зоні – від 1323 грн/місяць.

Також, оголосили про можливість передплаченого паркування

У Києві поновили штрафи та евакуацію авто: що відомо про паркувальний бізнес столиці 2

«Чорні паркувальники» Києва

У липні 2021 року стало відомо, що комунальне підприємство «Київтранспарксервіс» заробили на денних парковках у чотири рази менше, ніж очікували: 24 млн грн проти 98,3 млн грн. З’ясувалося, що на частині майданчиків міста працювали незаконні паркувальники, які збирали оплату готівкою, коли офіційно всі платежі проходять онлайн.

Ситуація з такими псевдо-паркувальниками загострилася в липні минулого року. Тоді, у ніч із 18 на 19 липня 24 інформаційні таблички на парковках у центрі Києва були пошкоджені. Їх залили фарбою з балончику, зеленкою або роздряпали гострим предметом.

«Саме від сьогодні на водіїв, які не сплатили за паркування, накладається штраф, двотижневий період лояльності закінчився, – зазначив Дмитро Рахматуллін. – Готівка, передана в руки самозванцям, не звільняє водіїв від обов’язку офіційної сплати за паркування. Діяльність нелегальних паркувальників більше не має сенсу, тож вони оголосили нам війну», - зазначив колишній начальник управління з паркування Києва Дмитро Рахматуллін.

У міськраді заявили, що це вже не просто хуліганство і подали заяву до поліції. Але це були не всі негаразди, які сталися на паркувальному ринку столиці.

Справа про незаконні евакуатори

Інформатор Гроші писав, що з серпня 2020 року Головне слідче управління Нацполіції України розслідувало факти можливого незаконного заробітку на евакуації авто у Києві. За даними слідства, заступник директора департаменту транспортної інфраструктури мерії Києва спільно з керівниками компаній, з яким департамент підписав договори – «Евакуатор Сервіс», «Автосос-сервіс» та «Експедиція 777» незаконно заробляли на евакуації авто.

За попередніми оцінками, з 4 січня по 31 березня 2021 року ймовірна сума збитків могла становити 7 млн ​​668 тис. 150 грн. Офіційно, сплата за доправлення авто на штрафмайданчик у Києві - 1270 грн. При цьому, за розцінками Нацполіції, яка також може евакуювати авто, відвести та зберігати машину до 2 тис. кг коштує 720 грн.

Особливість у тому, що коли чиновники київської міської державної адміністрації (КМДА) підписували без конкурсу договори з компаніями, то в пункті 4.2 прописали — оплата евакуації «має бути економічно обґрунтованою». Тому у КМДА та уряду виявилося різне бачення тарифу на транспортування авто.

За даними слідства, муніципальні інспектори з паркування разом із водіями приватних компаній виходили на «робочі зміни». Завдання стояло просте – якнайбільше авто привезти на штраф майданчик. Якщо не було законних причин відвозити авто, нібито інспектори ставили поруч із авто табличку «Дорожні роботи» та авто евакуювали. На це у міській раді Києва заявили, що висунуті правоохоронцями підозри безпідставні та суб’єктивні. А провину може довести тільки суд.

Так-то воно так, але від гріха подалі головного паркувальника Києва замінили. Замість Дмитро Рахматулліна начальником управління став Сергій Дубенко.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.