Кредит від ЄБРР на 140 млн євро: що приховує Кличко та «Київтеплоенерго»

Кредит від ЄБРР на 140 млн євро: що приховує Кличко та «Київтеплоенерго»

На найближчій сесії міськради розглянуть питання гарантій та відшкодування за кредитним договором.

На сайті міської ради Києва опублікований порядок денний засідання. Серед головних питань сесії – затвердження умов гарантії та відшкодування за кредитним договором між Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та КП «Київтеплоенерго». Але у проекті рішення немає документів, які б пояснили громадськості, на яких умовах дають гроші. Про це повідомив сайт "КиївВлада" з посиланням на заяву ГО «Інститут законодавчих ідей».

Нагадаємо, що 2 вересня 2021 року між ЄБРР та КП «Київтеплоенерго» був підписаний кредитний договір на 140 млн євро (майже 5 мільярдів гривень).

«На одній із наступних сесій (максимально негласних) депутатам пропонуватимуть затвердити та погодити неоприлюднені договори. Це є корупційним ризиком, оскільки Київською міською радою приховано інформацію, яка стосується бюджету громади, що позбавляє можливості контролювати розпорядження коштами платників податків та включати на рішення міської ради. Така «таємничість» сприяє вчиненню корупційних правопорушень, оскільки за таких обставин легше вчиняти корупційні правопорушення, які в подальшому можуть не бути виявленими. Досі громадськість позбавлена права ознайомитися з умовами договору», - йдеться в заяві громадської організації.

Дійсно, в проекті рішення є зауваження, пояснювальна записка та подання. А копій документів, які б мали пояснити умови отримання коштів, немає.

Інформатор Гроші писав про умови договору за кредитом на реконструкцію парка Горького у Харкові. Тоді йшла мова про 20 мільйонів євро і їх давав російський «Акціонерний комерційний Промислово-інвестиційний банк».

Коли за кредитом перестали платити, то банк подав позов до суду із переліком нерухомості, що передали у заставу. Серед об’єктів були Харківський військовий комісаріат, військова частина 1467, БТІ Харкова и Харківський палац спорту.

Зрозуміло, що кияни не хочуть потрапити у подібну історію і розплачуватися майном міста в разі невиконання умов договору.

На що хочуть витратити кошти ЄБРР

У вересні минулого року мер Києва Віталій Кличко заявляв, що кредитні кошти підуть на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці.

«Втілення програми допоможе підвищити енергоефективність та знизити споживання енергоресурсів – природного газу, електроенергії та води. Але головне – впровадження масштабних проектів модернізації дозволить поліпшити якість і надійність послуг для киян», – передавала слова очільника міста прес-служба міськради.

Повідомляли про те, що у рамках проекту передбачено встановлення на ТЕЦ-6 нових установок, які за обсягами викидів в атмосферу відповідатимуть європейським стандартам. Також планувалася реконструкція неефективних котелень, задля зниження викидів парникових газів.

Крім цього, на ТЕЦ-5 планують встановити конденсаційний економайзер, що використовуватиме залишкову енергію димових газів (скидне тепло) для забезпечення опаленням столичних будинків.

Ще проект передбачає встановлення нової системи моніторингу та диспетчеризації (SCADA). Це система контролю та збору даних, яка в режимі реального часу аналізуватиме та контролюватиме роботу усього енергокомплексу та відстежуватиме його виробничі показники.

Нагадаємо, що у теплоенергетичний комплекс Києва входить:

  • 2,7 тис. км тепломереж;
  • ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6;
  • сміттєспалювальний завод «Енергія»;
  • майже 200 станцій теплопостачання і котелень.

Планується, що кошти комунальне підприємство Києва поверне за 13 років разом з усередненою відсотковою ставкою за міжбанківськими кредитами (EURIBOR) та маржею до 5,75%.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.