Учнівський квиток у Дніпрі: для чого він потрібен і що треба знати

Учнівський квиток у Дніпрі: для чого він потрібен і що треба знати

Про це Інформатор Гроші дізнався із проекту рішення на сайті Дніпровської міськради. Що дає учнівський – розповімо у нашому матеріалі.

Міністерство освіти і науки України анонсувало початок навчального року 1 вересня в офлайн-режимі. Але користуватися учнівським квитком молодь у Дніпрі може і зараз.

У Дніпрі розпочали впровадження електронного учнівського квитка ще у 2020 році у вигляді пластикової картки. Тепер на сайті міськради з’явився проєкт рішення, в якому детальніше роз’яснюються принципи дії учнівського.

Вчора у Дніпрі була отримана нова партія 5 тисяч учнівських квитків, виготовлення яких було призупинено від початку війни. На учнівських квитках міститься така інформація: прізвище, ім’я по батькові (всі власні імена) володільця квитка, фото (3х4), унікальний номер квитка, QR-код, дата видачі квитка, термін дії. Для молодшої, середньої та старшої школи створені різні зразки учнівських квитків. Але всі вони пластикові, з індивідуальним чіпом. 

Учнівський квиток у Дніпрі: для чого він потрібен і що треба знати 1

Для відповідей на запитання щодо електронного учнівського квитка департамент гуманітарної політики міськради створив спеціальний канал у Телеграмі.

Для чого потрібен учнівський квиток

Для входу або виходу зі свого навчального закладу через турнікет учень використовуватиме картку, інформацію з якої знатимуть батьки – о котрій годині дитина зайшла до школи, о котрій залишила будівлю. До війни за такими картками батькам у месенджери Viber та Telegram надходили повідомлення, коли дитина заходить і коли виходить із будівлі.

Учнівський квиток у Дніпрі: для чого він потрібен і що треба знати 2

Приєднатися до боту у Telegram батьки можуть за посиланням, у Viber – за іншим посиланням. Через чат-боти батьки також зможуть дізнатися важливу інформацію, яка стосується навчального закладу, де вчиться їхня дитина. 

Учні з використанням цього електронного квитка можуть безкоштовно їздити у міському електротранспорті (трамвай, тролейбус, метро), а в міських маршрутках (автобусах) їздити зі знижкою у 25%. Ці знижки діють також під час воєнного стану в Україні, у т.ч. влітку.

Якщо ви стали свідком ситуації, коли водій вимагає повну вартість проїзду з дитини, можете повідомити про це: За номерами телефонів: 063-876-94-49;  067-876-94-49; 050-876-94-49 з понеділка по четвер: з 9:00 до 18:00, у п'ятницю з 9:00 до 16:45. За цими номерами можна телефонувати також щодо інших питань, які стосуються використання учнівських квитків у Дніпрі.

Ще за допомогою учнівського можна буде подивитися розклад занять у дитини, а також обирати страви зі шкільного меню. 

Також, можливо, з учнівським квитком учень зможе отримати знижки у магазинах та закладах культури. Система передбачає таку опцію. Раніше з учнівським квитком можна було отримати знижки в комунальних театрах та музеях міста Дніпро. У майбутньому планують додати доступ до електронного журналу оцінок через учнівський квиток – щоб батьки могли дізнатися, які оцінки отримати їхні діти. А ще планується запровадити оплату харчування у шкільних їдальнях через учнівський квиток.

Як отримати учнівський квиток

Комунальне підприємство міськради «Цифрова трансформація та автоматизація інформаційних процесів міста «Дніпро» забезпечить виготовлення, облік та видачу учнівських квитків.

Такий електронний учнівський квиток зможуть отримати учні комунальних закладів середньої освіти Дніпра та облради (якщо це буде узгоджені обласною та міською владою). Він має вигляд конкретної пластмасової картки з особистими даними учня. Ця картка підтримуватиме програми, пов'язані з наданням соціальних послуг, інформаційними послугами та обліком наданих послуг.

Учнівські квитки дніпрянам видадуть на основі анкет-заяв одного з батьків (або опікунів). Заяви потрібно заповнювати ручкою на папері (віддати класному керівникові або директорові школи) чи онлайн. Офлайн заяви наразі не прийматимуть. До анкети необхідно додати фотографію учня 3х4, повідомити у ній ПІБ, дату народження, адресу фактичного проживання, назву закладу освіти та клас навчання. Можна вказати особливий статус дитини (наявність інвалідності або проживання тільки з одним із батьків), як дитина повинна харчуватися і які гуртки вона хотіла б відвідувати в майбутньому.

В анкетах-заявах також вказують дані одного з батьків (або опікунів), а саме ПІБ, дата народження, адресу реєстрації та фактичного місця проживання, номер телефону, додають сканкопію документа, що посвідчує особу (паспорт, військовий квиток, посвідчення водія, пенсійне посвідчення), згоду на обробку персональних даних. Також а анкеті можна вказати людей, яким дозволено буде забирати дитину зі школи. Ці дані необхідні для недопущення сторонніх осіб на територію навчальних закладів. 

Якщо сканкопії документів не завантажуються – рекомендується зменшити розмір файлів шляхом погіршення якості зображення. 

Ідентифікація особи при подачі онлайн-анкети з заявою відбувається через електронний цифровий підпис (ЕЦП) або BankID. Без ідентифікації через ЕЦП та без згоди на обробку персональних даних учнівський квиток виготовлений не буде. Уся інформація зберігатиметься на серверах міської ради та буде захищена відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Учнівський мають видати протягом 10-14 днів після подання анкети-заяви батькам у школі. Про це їм має надійти СМС-повідомлення на телефон. Його можуть і не видати, якщо дані були вказані неправильно, не всі документи будуть надані, відомості не повні або не є достовірними, немає згоди на обробку персональних даних.

Після закінчення навчання учня у цій установі учнівський квиток вилучається в нього протягом місяця. А якщо випускник після закінчення навчання спробує скористатися учнівським квитком для безкоштовного проїзду у транспорті, то отримає штраф як за безкоштовний проїзд (вартість проїзду у транспорті х 20).

Що робити, якщо учнівський втрачено та як замінити його

Для цього батьки (опікуни) повинні написати письмову заяву на ім'я директора навчального закладу з проханням про повторне виготовлення учнівського. Те ж саме потрібно зробити, якщо вона буде пошкоджена. Якщо втратити учнівський ще раз, його можуть відновити лише через 3 місяці після видачі попереднього знову випущеного.

Якщо на квитку неправильно вказані ПІБ, навчальний заклад, чужа фотографія або інші помилки – батькам (опікунам) слід звертатись на гарячу лінію за телефонами. При переході учня до другої школи старий квиток вилучається, виготовляють та видають йому новий. Для відвідування навчальних закладів сторонні повинні обов'язково отримати гостьову картку у форматі ID-картки в адміністрації закладу. Термін дії картки становить щонайменше 3 років за відсутності механічних ушкоджень.

А як отримати учнівський квиток у Києві (для дітей, які навчаються у столиці), скільки це коштує і що він дає – читайте за посиланням.

Нагадаємо, що сьогодні Міносвіти опублікувало дати додаткових сесій Національного мультимедійного тесту, який у цьому році замінює ВНО. Раніше ми писали, що в Україні вступний тест для абітурієнтів відбуватиметься у три сесії.

Ілюстрації – Дніпровська міська рада

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.