Українцям можуть списати кредити за житло: кому та за яких умов

Українцям можуть списати кредити за житло: кому та за яких умов

В парламенті з’являються ініціативи щодо зниження кредитного тягаря для позичальників. Детальніше - читайте в Інформатор Гроші.

6 червня на сайте Верховної Ради колишній спікер парламенту Дмитро Разумков зареєстрував законопроект №7437. Ця ініціатива стосується не нарахування процентів за іпотекою, а також кредитами на авто та квартири, які знищили через бойові дії.

У пояснювальній записці йдеться про те, що найбільшу матеріальну шкоду російська агресія завдала тим, хто придбав авто або нерухомість в іпотеку чи кредит.

«Вказані особи позбавлені можливості користуватися своїм майном, але зобов’язані сплачувати тіло та проценти за кредитом. Вищеописана ситуація стосується як і звичайних громадян, так і бізнесу, що втратив свої виробничі потужності внаслідок злочину агресії», - написано у записці до законопроекту.

Нагадаємо, що у березні цього року Верховна Рада звільнила позичальників від юридичної відповідальності за прострочення сплати кредиту. Але відсотки за цей період нікуди не поділися, і їх потрібно буде виплачувати після війни.

Що пропонують

Автори законопроекту пропонують внести зміни до Цивільного кодексу та законів «Про споживче кредитування» та «Про іпотеку». Для цього у період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення не будуть нараховуватися проценти за кредитом на житло або машину, які було знищено внаслідок бойових дій. Такі ж зміни будуть стосуватися договорів іпотеки.

Крім цього, ті проценти, які люди вже виплатили після втрати майна, банкам пропонують зарахувати до тіла кредиту.

«З метою запобігання можливим зловживанням після закінчення вказаного періоду пропонується заборонити перенесення сплати процентів на період після закінчення тридцятиденного строку з дня припинення або скасування воєнного стану», - йдеться в документах до законопроекту.

Але це ще не всі новації. Як повідомив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВР Данило Гетманцев, українцям можуть списати кредити за житло, яке було зруйновано у результаті російської агресії.

«За дорученням Президента погодили з Главою Нацбанку та Прем'єр-міністром розробку законопроекту про списання заборгованості зі споживчих кредитів на придбання рухомого та нерухомого майна, яке було знищено під час військових дій. У ВР внесемо законопроект протягом наступного тижня. Людина не повинна виплачувати борг за об'єкт, який не існує», - написав у своєму телеграм каналі Данило Гетманцев.

Олена Скобцева

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.