У Бучі держава не змогла відсудити право на 24 га землі у міської ради: до чого тут екс-нардеп Верховної Ради

У Бучі держава не змогла відсудити право на 24 га землі у міської ради: до чого тут екс-нардеп Верховної Ради

Йдеться про мікрорайон “Рокач”. Право на землю відстоювала Бучанська міська рада.  Її юридичний відділ повідомляє, що судовий процес тривав 7 років.

 Подробиці - в Інформатор Гроші

Державу у суді представляла Київська прокуратура, а саме - перший заступник прокурора. В 2015 році він позивався до Бучанської міської ради для визнання недійсними її рішення та націоналізації земельних ділянок, які органи місцевого самоврядування передали в приватне володіння протягом 2008-2012 років. 

Суди першої та апеляційної інстанції відмовляли прокуратурі у цьому. Вони вважали рішення місцевої ради законним і не бачили підстав для “позбавлення громадян їх власності на землю”. Верховний суд підтримав їхню позицію. “Тепер правова позиція у цій справі є прецедентом, який допоможе десяткам інших громадян захистити своє право власності на землю від незаконних посягань”, - пише юридичний відділ Бучанської міської ради на сторінці в Facebook. 

Під постом ми знайшли цікавий коментар від користувача. 

У Бучі держава не змогла відсудити право на 24 га землі у міської ради: до чого тут екс-нардеп Верховної Ради 1

З відкритих джерел та матеріалів ЗМІ ми дізналися, яке відношення має колишній депутата Верховної Ради Ігор Калєтнік до історії з мікрорайоном Рокач” у Бучі. 

В чому справа

Як повідомляє видання “Наші Гроші”, в 1993 році Дослідна станція м’ясного тваринництва отримала право на постійне користування 270 га - для сільського господарства. Правонаступник - навчально-дослідне господарство “Ворзель” Національного університету біоресурсів і природокористування. 

В 2007 році вчена рада університету на прохання Бучанської міськради погодила передачу 24 га до запасу міста. Пізніше землі віддали 113 громадянам для будівництва та ведення господарства. 

З 7 нових ділянок сформували одну велику, площею понад 11 га. Власником стала одна особа, яка потім продала їх Василю Устимовичу Кіргану. Журналісти встановили, що це дід колишнього першого віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка. В 2008 році прокурор Ірпеня звернувся до мера Бучі з приводу того, хто користується 24 га мікрорайону “Рокач”. А в 2015 році подав позов до суду. Однак строк загальної позовної діяльності складає 3 роки. “Таким чином, суд відмовив у задоволенні позову через сплив позовної давності. Прокуратура не повідомила про поважні причини пропуску позовної давності. Інформації про апеляції в судовому реєстрі також немає”, - пишуть “Наші Гроші”. 

Що відомо про Ігоря Калєтніка

За даними “Слово і діло”, Ігор Калєтнік починав професійний шлях з прикордонної служби. Він очолював спочатку Рава-Руську, потім Галицьку, а згодом і Чорноморську регіональну митницю. Такий кар’єрний ріст вдався лише за три роки. В 2005 році Ігор Калєтнік став суддею Дніпровського районного суду в Києві. В 2010 році керував Державною митною службою України.

В 2006 році пішов у політику - балотувався в народні депутати від Блоку Наталії Вітренко “Народна опозиція”, але не пройшов. Наступні дві спроби мали успіх, але тоді Ігор Калєтнік був у складі Комуністичної партії України - в 2007 і в 2012 році. В 2014 році балотувався як самовисуванець, і знову не мав успіху. З 2012 по 2014 роки займав посаду першого заступника Голови Верховної Ради. 

Раніше ми писали про те, як оболонський “Дон Карлеоне” буде будувати нову висотку біля озера попри протести в Києві. 

Софія Елагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.