Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить

Під час війни, поки увага прикута до новин з фронту, вороги історичних пам’яток намагаються їх будь-що знести або спаплюжити.

У перший день літа стало відомо, що у пам’ятці архітектури на Богдана Хмельницького,50 в Києві відновили фасад. Нагадаємо, що в цьому будинку незаконно розібрали стіну, щоб зробити з вікна двері. Про те, що відновлення історичної будівлі зроблено неякісно повідомив київський активіст і юрист Дмитро Перов.

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить 1

«У Києві відновили стінку будинку Андерса - стало ще гірше. Два тижні тому в Києві виник кіпіш через незаконний демонтаж фрагменту фасаду пам’ятки історії та архітектури - будинку Ф. Андерса (1895). В результаті незаконного перепланування на горе власника приміщення було відкрите кримінальне провадження, а Департамент міського благоустрою Київської міської державної адміністрації демонтував незаконні конструкції», - написав у соцмережі Перов.

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить 2

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить 3

За його словами, попри «припис про відновлення стінки та приведення фасаду в належний стан, власник вирішив обійтися шматком газоблоку і пластиковим вікном».

Що трапилося

7 травня 2022 року стало відомо, що орендар приміщень в історичному будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 50 в Києві без дозволів розібрав стіну першого поверху, щоб зробити ще один вхід. Це помітили в департаменті благоустрою.

«Будинок на вул. Богдана Хмельницького, 50 має статус пам'ятки архітектури місцевого значення. Щойно зупинили там незаконні фасадні роботи, які проводились без жодного дозвільного документу, - написав у соцмережі 7 травня директор департаменту міського благоустрою Тимур Ткаченко. - Звернень ані до департаменту міського благоустрою для отримання контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою, ні до департаменту охорони культурної спадщини КМДА щодо можливості проведення таких робіт не надходило».

Як написав того дня Дмитро Перов, щодо незаконних робіт було подано заяву в поліцію.

«Будинок має подвійний охоронний статус - пам’ятка історії та архітектури. Попри це орендарі приміщення вирішили ні з ким не радитись. Взяли і розібрали стіну першого поверху, щоб зробити собі ще один вхід», - повідомив активіст.

Прибутковий будинок, в якому проживав творець першого в Україні дирижабля, інженер-конструктор Федір Андерс, побудували у 1895 році. Будівля була відреставрована у 1900-х роках та 1930-х роках, у 1950-х – було надбудовано мансардний поверх.

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить 4

Дирижабль Андерса «Київ». Фото – сайт «Український інтерес»

Знищення пам’яток у Києві

Інформатор Гроші писав, що у Києві під час війни зруйнували історичний будинок на Цимлянському провулку, 3. Це була триповерхова кам'яна будова поліцейської ділянки 1902 року. Будинку не допомогло те, що він потрапив до так званого «Списку Кличка» з культурної спадщини.

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить 5

Фото Юрій Ліфшиць

Також, поки йде війна у центрі Києва хотіли знести Будинок Маліна заради нового ЖК.

Дім творця першого в Україні дирижабля спаплюжили у Києві: чому пам’яткам в столиці не щастить 6

«На Тургенєвській вкотре намагаються знести Будинок Маліна (1890 р.)… Історична будівля «заважає» будівництву ІІ черги ЖК «Тургенєв». Влітку рішенням Київська міська рада вона потрапила до списку цінної історичної забудови. Будівля відома тим, що тут проживала сім’я заможних міщан Зеленських. Це остання дерев’яна споруда вулиці», - писав в квітні 2022 року Дмитро Перов.

За його словами, це вже друга будівля з «охоронного списку» Віталій Кличко, яку намагаються розібрати з початку російсько-української війни.

Олена Скобцева

Фото – Дмитро Перов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.