Чому екс-нардеп Василь Хмельницький зацікавився індустріальним парком у Бучі

Чому екс-нардеп Василь Хмельницький зацікавився індустріальним парком у Бучі

В Україні довгі роки говорили про необхідність створювати пільгові умови для підприємств, щоб економіка працювала, а території розвивалися. Але, чомусь, поки що ця схема на повну так і не запрацювала. А з новинами про «план Маршалла» та грошима на відбудову, про «синергію дій державного сектора та бізнесу» заговорив колишній нардеп Хмельницький.

Кабмін вніс до реєстру індустріальних парків два нові об’єкти. Це «Марамуреш» у Закарпатській області, де розвиватимуть деревообробну промисловість і меблеве виробництво та індустріальний парк «Л-ТАУН» у Глухівській ОТГ Київської області для компаній агропромисловості та машинобудування. Про це йдеться в повідомленні на сайті міністерства.

«Підприємства, які розміщуватимуться в межах індустріальних парків, зможуть у подальшому скористатися фінансовими стимулами, зокрема повна або часткова компенсація відсоткової ставки за кредитами для облаштування виробничих приміщень та подальшої діяльності компаній, відшкодування витрат на підключення та приєднання до інженерних мереж», - повідомили в міністерстві економіки.

Крім цього, в черговий раз заговорили про створення індустріального парку у Бучі - Bucha Techno Garden. За задумом, цей парк включатиме медичні, IT та науково-навчальні підприємства. За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, перевагами цього парку є міжнародні траси, залізничне сполучення та міжнародний вантажний аеропорт «Антонов», який ще потрібно відбудовати.

Нагадаємо, що про створення індустріального парку у Бучі почали говорити наприкінці вересня 2018 року. Про це писав секретар Бучанської міської ради Тарас Шаправський в авторському блозі на Liga.net ще напочатку 2021 року. Для того, щоб мати гроші на розвиток 14 насалених пунктів Бучанської ОТГ площею майже 30 тисяч гектарів, інвесторів заманюють пільгами і близькістю до Києва.

«Bucha Techno Garden – це амбітний флагманський проєкт, який ми хочемо реалізувати на території Бучанської ОТГ, площа якого охоплюватиме майже 3,5 тисячі гектарів інвестиційно привабливих територій кількох населених пунктів – Бучі, Блиставиці, Мироцького, Ворзеля, а також сусідніх Луб’янки, Бабинців і Здвижівки. Згідно з попередніми економічними розрахунками, реалізація проєкту дозволить утворити близько 86 тисяч нових робочих місць та залучити багатомільйонні інвестиції в економіку Київської області та нашої громади», - писав Шаправський в 2021 році.

Зараз чималі гроші будуть вкладатися у відбудову зруйнованих окупантами територій. Про підтримку у відбудові України активно говорять лідери Європи. На цьому фоні відновилися розмови і про розвиток індустріальних парків.

Те, що найбільші гроші будуть йти саме на такі проекти відчув і колишній народний депутат Василь Хмельницький. Саме він, за інформацією Бучанської міської ради, разом з міністром Чернишовим уважно вдивлявся в схему майбутнього парку на фоні пустого поля і говорив про необхідність «йти в ногу с часом».

Чому екс-нардеп Василь Хмельницький зацікавився індустріальним парком у Бучі 1

Олексій Чернишов ліворуч. Фото – Бучанська міська рада

Колишній нардеп постійно підкреслює свої патріотичні погляди, але журналісти «Радіо Свободи» з’ясували, що його європейські компанії три роки працювали в анексованому Криму, незважаючи на санкції ЄС.

Нагадаємо, що у зруйнованій Бучі про успіх у «синергії дій державного сектора та бізнесу» говорить колишній депутат, який свого часу підтримав «закони 16 січня» в період Євромайдану та протягом двох парламентських скликань представляв інтереси проросійської Партії Регіонів.

Чому індустріальні парки - це важливо 

Поки що в Україні багато говорили про перевагу таких парків, але в реальності система пільг для підприємств поки не запрацювала. А вона дійсно мала б створити нові робочі місця, за її допомогою бізнес отримував би кращі умови, а місцеві бюджети – відрахування у вигляді податків.

Для того, щоб з’явилися пільги, потрібні зміни у податкових та митних правилах. Про це написав народний депутат Дмитро Кисилевський.

«Найближчим часом очікуємо прийняття Радою ще двох законів - з податковими та митними стимулами. Вони передбачають звільнення резидентів індустріальних парків від імпортного ПДВ і мита на обладнання, а також звільнення від податку на прибуток на 10 років. Крім того, органи місцевого самоврядування отримають право надавати пільги за місцевими податками», - написав Кисилевський.

За його словами, під час війни індустріальні парки крім розвитку територій мають виконати ще одне завдання – створити умови для релокації підприємств з областей, охоплених бойовими діями. Тож, охочих переїхати на такі території буде більше.

Інформатор Гроші багато писав про розвиток індустріальних парків. Але більше як про наміри держави цим зайнятися. Зараз, коли західні країни розробляють «план Маршалла» для відбудови України після війти і коли цією темою цікавляться підприємці, стає зрозуміло, що кошти тут будуть. І чималі. Тому, потрібно уважно дивитися за тим, на що вони підуть і ким будуть освоюватися.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.