В Україні збанкрутував банк директора колишнього «Турбоатому»: що буде з вкладами

В Україні збанкрутував банк директора колишнього «Турбоатому»: що буде з вкладами

В Нацбанку запевняють, що всі вкладники отримають свої кошти. Про це пише Інформатор Гроші з посиланням на пресслужбу НБУ.

Національний банк України визнав «Мегабанк» неплатоспроможним. Про це повідомляється на офіційному сайті регулятора.

За інформацією Нацбанку, проблеми в установі не були спричинені запровадженням воєнного стану. Вони почалися задовго до початку війни. Ще 3 лютого цього року «Мегабанк» визнали проблемним.

Чому його визнали проблемним:

  • суттєві порушення нормативно-правових актів НБУ в частині оцінки кредитного ризику,
  • систематичне  кредитування пов’язаних осіб,
  • значний обсяг непрофільних активів на балансі,
  • невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року.

«Акціонери АТ «Мегабанк не надали фінансової підтримки банку для своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань перед клієнтами банку та проведення клієнтських платежів, про що свідчать численні скарги, що продовжували надходити до Національного банку України після віднесення банку до категорії проблемних. Частка фінустанови становила 0,46% від чистих активів платоспроможних банків. Віднесення АТ «Мегабанк» до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, який сьогодні є стійким та платоспроможним», - йдеться у повідомленні регулятора.

В Нацбанку зауважили, що кожен вкладник «Мегабанку» отримає від Фонду гарантування вкладів відшкодування в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки. Загалом можлива сума виплат на 21 травня 2022 року становить 4 млрд 418,6 млн грн.

Кому належить збанкрутілий банк

За інформацією аналітичної платформи YouControl, бенефіціаром «Мегабанку» є генеральний директор ПАТ «Турбоатом» (з 27 серпня 2021 року підприємство змінило назву на «Українські енергетичні машини» - ред.), депутат Харківської обласної ради 6, 8 скликань Віктор Суботін.

До перейменування в 1995 році «Мегабанк» називався «ДОБРОДІЙ». Суботін з 1992 - 2006 роки був заступником директора філії, директором філії, а потім головою правління харківського комерційного банку «Добродій». З 2006 - 2007 роки Віктор Суботін був головою Наглядової ради «Мегабанку».

За даними Нацбанку на початок 2022 року, акціонерами банку були Віктор Суботін (сукупна участь - 60,73% акцій), його дружина Олена Суботіна (7,79%), Федеративна Республіка Німеччина в особі федерального Уряду (11,29%), EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION AND DEVELOPMENT - Європейський банк реконструкції і розвитку (11,29%), народний депутат Максим Єфімов (9,82%) та інші.

До середини грудня 2021 року головою правління банку був Олексій Яценко. За даними YouControl, Яценко - брат Олени Суботіної.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.