В Києві судитимуть посадовців за збитки у майже 22 мільйони гривень на роботі кінотеатру

В Києві судитимуть посадовців за збитки у майже 22 мільйони гривень на роботі кінотеатру

Договір оренди на приміщення кінотеатру Київ не приніс очікуваних надходжень до міського бюджету. Подробиці справи розповість Інформатор Гроші.

Директора департаменту комунальної власності Києва, його першого заступника й керівника КП «Київкінофільм» судитимуть за збитки у майже 22 млн грн. Про це повідомляє столична прокуратура.

Відомо, що Шевченківською окружною прокуратурою Києва скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 2 ст. 367 КК за підозрою у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. Якщо провину посадовців доведуть у суді, то їм загрожує до п'яти років в’язниці з забороною обіймати певні посади до трьох років.

З відкритих джерел відомо, що посаду директору департаменту обіймає Андрій Гудзь, його першим заступником є Олег Шмуляр. Також, за інформацією аналітичної платформи YouControl, КП «Київкінофільм» очолює Денис Хомич.

Що трапилося

За версією слідства, у 2019 році перший заступник начальника департаменту комунальної власності та директор КП «Київкінофільм» уклали з фірмою співзасновників каналу 1+1 Олександра Роднянського і Бориса Фуксмана «Сінема-Центр» договір щодо оренди приміщень кінотеатру «Київ» площею понад 7 тис. кв м. Приміщення знаходиться у центрі міста - на вул. Великій Васильківській.

За умовами договору, щомісячна орендна плата становила 2,1 млн грн без урахування ПДВ упродовж 10 років. Але коли новий орендар побачив, у якому стані приміщення, то запропонував місту зробити там ремонт за рахунок частини орендної плати. Компанія запропонувала схему, за якою вона буде щомісяця сплачувати 570 тис. грн, а друга частина буде зараховуватися як погашення заборгованості за капітальний ремонт.

«Виплати у повному обсязі були здійснені товариством у період з червня по листопад 2019 року включно. Однак у подальшому орендар звернувся до департаменту комунальної власності з проханням перевірити стан будівлі кінотеатру «Київ». У зв’язку з цим, директор департаменту утворив комісію, яка вже наступного дня склала акт про зупинення виконання сторонами своїх зобов'язань по договору», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Але складення такого акту не передбачено законодавством, і вирішувати питання придатності приміщення до використання повинен суд. Крім того, згідно висновку комплексної судової будівельно-технічної експертизи приміщення кінотеатру «Київ» може використовуватися для організації кінопоказів.

«Внаслідок несумлінного виконання вищезгаданими посадовими особами своїх службових обов’язків територіальній громаді столиці завдано матеріальної шкоди на суму понад 22 млн грн. у вигляді недоотриманих щомісячних орендних платежів», - повідомили в прокуратурі Києва.

Нагадаємо, що кінотеатр «Київ» відкрили у 1952 році і він знаходиться у комунальній власності міста.  До приходу «Сінема-Центр» орендарем кінотеатру «Київ» з 1999 року була фірма «Культурний центр «Кінотеатр «Київ». Але департамент комунальної власності Києва відмовився продовжувати з нею договір оренди через низьку орендну плату. В культурному центрі ситуацію з відмовою у підписанні нового договору описали як «силове захоплення кінотеатру».

Наразі, серед кінозалів, які відновили роботу під час війни немає згадки про кінотеатр «Київ».

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.