Яку спеціальність обрати абітурієнту в Києвській та Дніпропетровській областях, щоб відбудувати Україну

Яку спеціальність обрати абітурієнту в Києвській та Дніпропетровській областях, щоб відбудувати Україну

Після нашої перемоги Україні знадобляться тисячі фахівців, які зможуть не лише відновити країну, а й підняти її на новий рівень. Тому МОН України разом із Малою академією наук підготували серію дописів, в яких розповідають майбутнім абітурієнтам, які спеціальності будуть найбільш затребувані вже дуже скоро.

Інформатор Гроші також поцікавився, скільки сьогодні заробляють такі фахівці, і де можна отримати таку освіту в Дніпропетровському та Київському регіонах.

Столяри

Майбутні професіонали вчаться обробляти дерево і володіють цілим арсеналом інструментів і кріплень. Саме вони облаштовуватимуть сучасні спальні й кухні у відбудованих квартирах Ізюма, Сєвєродонецька та Оріхова. Таку освіту надає:

– Київське вище професійне училище деревообробки;

– Дніпровське вище професійне училище будівництва.

Середня заробітна плата: 16 500 грн.

Муляри

Ці майстри будують каркаси майбутніх осель і підприємств. Вони вчаться бездоганно викладати будматеріали, заливати шви й ремонтувати конструкції. Вони закладатимуть фундамент просторих житлових комплексів, шкіл і лікарень на Харківщині, Сумщині та Луганщині. На Київщині таких фахівців готує Білоцерківське вище професійне училище будівництва та сервісу.

Середня заробітна плата: 20 000 грн.

Маляри-штукатури

Майбутні майстри вчаться штукатурити й вирівнювати поверхні, фарбувати стіни та стелі, клеїти шпалери, а також створюють візерунки та незвичайні дизайнерські рішення. Вони будуть створювати затишок у відновлених оселях Великої Костромки, Лисичанська і Бахмута. Освіту можна здобути у:

- Київському вищому професійному училищі будівництва та архітектури;

- Криворізькому центрі підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівельної галузі

Середня заробітна плата: 16 500 грн.

Машиністи кранів

Знавці цієї справи вчаться керувати різними видами кранів, контролювати кріплення вантажу і проводити техогляд приладів. Вони відновлюватимуть мости у Генічеську та Славутичі, Білгороді-Дністровському та Рубіжному. Наразі таких фахівців випускає Київський професійний енергетичний ліцей і Катюжанське вище професійне училище.

Середня заробітна плата: 20 000 грн.

Помічники машиністів тепловозів

Такі фахівці потрібні кожній локомотивній бригаді. Ці пильні залізничники допомагають вести тепловоз, стежать за справністю вузлів і агрегатів, а також за станом колій. Саме вони розвозитимуть мирною Україною херсонські врожаї, доставлятимуть українських та іноземних туристів на курорти Азовського узбережжя. На Дніпропетровщині освіту можна здобути у Кам’янському вищому професійному училищі.

Середня заробітна плата: 18 000 грн.

Квітникарі

Майбутні професіонали вчаться вирощувати різні рослини і доглядати за ними, складати квіткові композиції, додавати добрива і готувати насадження до зимівлі. Вони будуть озеленювати парки Бучі, урбаністично оздоблювати вулички Харкова та облаштовувати клумби у мирних дворах Маріуполя. Майбутніх фахівців готує:

- Київське регіональне вище професійне училище будівництва;

- Дніпровський центр професійно-технічної освіти туристичного сервісу.

Середня заробітна плата: 11 500 грн.

Автослюсарі

Ці майстри, які вчаться регулювати найскладніші механізми, діагностувати стан авто і лагодити техніку, будуть вчасно перевіряти бронемобілі, що завжди будуть на сторожі нашої країни. Освіту можна отримати тут:

- Київський професійний ліцей транспорту;

- Нікопольський професійний ліцей.

Середня заробітна плата: 18 000 грн.

Яку спеціальність обрати абітурієнту в Києвській та Дніпропетровській областях, щоб відбудувати Україну 1

Машиністи дорожньо-будівельних машин

Майбутні машиністи і слюсарі, знавці дорожніх котків, навантажувачів і екскаваторів відновлять Житомирську трасу, відбудують трасу від Ізюма до Слов’янська, прокладуть нове покриття на мостах до Ірпеня і Чернігова. В Києві таку освіту можна отримати у Міжрегіональному вищому професійному училищі автомобільного транспорту та будівельної механізації.

Середня заробітна плата: 18 500 грн.

Слюсари-ремонтники

Спеціалісти цієї галузі вчаться працювати на верстатах, відновлювати й замінювати зношені деталі, обробляти механізми мастилами, проводити профогляди. Вони будуть лагодити українські винищувачі і баштові крани, а також будуватимуть заводи мирних Харкова та Запоріжжя. Освіту надає Дніпровський центр професійно-технічної освіти.

Середня заробітна плата: 15 000 грн.

Лицювальники-плиточники

Майстри вчаться різати й укладати різні види плиток, готувати клейові суміші, ремонтувати пошкоджені поверхні, викладати на стінах креативні візерунки. Саме вони облаштують затишні пологові будинки Маріуполя та Сум. З освітою допоможуть:

- Київське вище професійне училище № 25;

- Нікопольський професійний ліцей.

Середня заробітна плата: 13 500 грн.

Верстатники широкого профілю

Фахівці вчаться обробляти матеріали, налаштовувати верстати, практикуються різати, свердлити, шліфувати й обробляти деталі. Після перемоги вони створюватимуть деталі й механізми до виробничих цехів відбудованої «Азовсталі». Отримати освіту можна у:

- Київському вищому професійному училищі машинобудування та компьютерно-інтегрованих технологій;

- Дніпровському професійно-технічному училищі № 2;

- Криворізькому центрі професійної освіти металургії та машинобудування.

Середня заробітна плата: 16 000 грн.

Яку спеціальність обрати абітурієнту в Києвській та Дніпропетровській областях, щоб відбудувати Україну 2

Фрезерувальники

Ці професіонали вчаться працювати на фрезерних верстатах, і за кресленнями відтворять деталі до нашої «Мрії», а також виточать складові нових пасажирських літаків. На Дніпропетровщині таких фахівців готують:

- Криворізький центр професійної освіти металургії та машинобудування;

- Кам’янське вище професійне училище.

Середня заробітна плата: 16 000 грн.

Сантехніки

Ці майстри допоможуть провести воду, каналізацію й опалення у відбудовані квартали Охтирки та встановлять сучасну сантехніку у будинках мирного Оріхова. Здобути освіту можна в Київському професійному ліцеї будівництва та комунального господарства.

Середня заробітна плата: 15 000 грн.

Шевці та кравці

Майбутні шевці опанують тонкощі роботи на професійних швейних машинках і зможуть пошити буквально все – від бронежилетів для наших бійців до футболок, джинсів і вишиванок. Отримати такі навики можна у Київському вищому професійному училищі технологій та дизайну одягу.

Середня заробітна плата: 18 500 грн.

Майстри з комплексного обслуговування й ремонту будинків

Ці фахівці одночасно працюватимуть будівельниками, ремонтниками, теслярами та електромонтажниками, а тому зможуть відбудувати харківську Салтівку та райони ХТЗ, налагодять сучасні комунікації, облаштують будинки розумними гаджетами. Здобути освіту можна в:

- Київському професійному ліцеї будівництва і комунального господарства;

- Криворізькому центрі підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівельної галузі

Середня заробітна плата: 20 000 грн.

Монтажники систем утеплення будівель

Майбутні майстри опанують матеріалознавство, технології утеплення й технічне креслення. Вони облаштують утеплені та яскраві фасади відбудованого Маріуполя.

Середня заробітна плата: 20 000 грн.

Трактористи-машиністи

Вмілі водії сільськогосподарських машин будуть орати, засівати та збирати врожаї на чорноземах звільненої Харківщини. Спеціалістів готує Володарський професійний аграрний ліцей на Київщині.

Середня заробітна плата: 16 000 грн.

Електрогазоварники

Ці майстри вчаться працювати зі зварювальними апаратами та випрямлячами, а також вивчають тонкощі електрики. Саме вони зварюватимуть деталі «нептунів» – всесвітньо відомої української зброї. Цих спеціалістів готує:

- Криворізький центр професійної освіти металургії та машинобудування;

- Кам’янське вище професійне училище.

Середня заробітна плата: 16 000 грн.

Токарі

Токарі виготовляють найскладніші деталі з металу, пластмаси чи дерева. Вони зможуть виготовляти елементи для двигунів майбутніх «байрактарів» українського виробництва. Освіту можна отримати в:

- Білоцерківському професійно-технічному училищі;

- Дніпровському центрі професійно-технічної освіти;

- Київському центрі професійно-технічної освіти.

Середня заробітна плата: 16 000 грн.

Електрики

Майбутні професіонали відновлять і оснастять постачання енергії на звільненому Донбасі, проведуть електрику в кожен дім Луганської і Донецької областей. Таких фахівців готує:

- Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою;

- Київський центр професійно-технічної освіти;

- Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти.

Середня заробітна плата: 15 000 грн.

Яку спеціальність обрати абітурієнту в Києвській та Дніпропетровській областях, щоб відбудувати Україну 3

Пекарі

Майбутні пекарі цілодобово випікають паляниці, багети, батони і «цеглинки», роблять печиво і тістечка. Вже скоро стануть до новеньких печей і тістомісильних машин у відбудованому Харківському хлібзаводі.

Середня заробітна плата: 12 000 грн.

Олена Морозова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.