Як оболонський «Дон Карлеоне» збудує нову висотку біля озера попри протести: рішення влади Києва

Як оболонський «Дон Карлеоне» збудує нову висотку біля озера попри протести: рішення влади Києва

Поки вся увага прикута до новин про війну, столичні забудовники вирішують свої питання.

Наприкінці травня 2022 року комісія Київради ухвалила рішення змінити цільове призначення ділянки на вулиці Північній, 1 в Оболонському районі Києва. Це дозволить збудувати житловий комплекс на місці автостоянки поблизу озера Опечень (воно ж Кирилівське). Проект рішення опублікував сайт КиївВлада. Про це повідомляє Інформатор Гроші.

Першим під рішенням підписався заступник Кличка Петро Оленич.

З чого все почалося

Згідно з рішенням Київської міської ради №176/2010 від 22 серпня 2007 року, ділянку бід майбутньою багатоповерхівкою передали для відкритої автостоянки фірмі «Авва-Сервіс». Але за інформацією київських активістів, договір оренди між паркувальниками та міською владою уклали через суд.

Навіщо так роблять? Зазвичай так роблять у випадках, коли договір недосконалий і може привернути увагу правоохоронних органів, то для того, аби перекласти відповідальність, його підтверджують у суді. Але не завжди договір, які укладають в такий спосіб є сумнівним, але цим інструментом користуються для узаконення угоди. Крім того, багато хто з забудовників не починає одразу з будівництва, а бере ділянку для оренди гаражів чи автостоянок, щоб потім мати першочергове право на оренду вже для будівництва.

Договір з «Авва-сервіс» декілька разів подовжували. У липні 2016 року ділянку передавали для «створення озеленених територій загального користування та влаштування інженерних споруд (берегоукріплення)». Тобто, частину берега намили і ділянка стала більше.

Але в жовтні 2018 року забудовник вирішив перейти від намірів до дій. Для цього був зареєстрований проект рішення сесії щодо детального плану території на Оболоні. Його прийняття затягнулося до серпня 2021 року через супротив активістів. Людям не сподобалось, що через намір збудувати висотку на 26 поверхів вони втратять доступ до води. Але, як бачимо, забудовник отримав від влади Києва те, чого хотів - «зелене світло» на будівництво.

Цього могло і не бути

На сторінці київських активістів «Почайна» йдеться про те, що три багатоповерхові будинки виросли поряд з Оболонським проспектом вже у 2017-2020 роках. Забудовник - компанія «Молодіжний житловий комплекс Оболонь». Житловий комплекс відомий як «Obolon Sky».

«Будівництво житлових висотних будинків у безпосередній близькості від водного об'єкта не може бути чистим. Для таких озер (як Опечень чи ще його називають Кирилівське – ред.) Водним кодексом передбачено прибережно-захисні смуги розміром 50 метрів від урізу води. У цих межах будівництво заборонено, хіба що можна поставити гідротехнічну споруду (наприклад, причал) або прокласти дороги», - вважали мешканці Києва, яких хвилювала можливість втратити доступ до води.

Для збереження зелених зон, у 2017 році Київрадою було прийняте рішення №584 «Про створення парку відпочинку біля озер Йорданське та Кирилівське в Оболонському районі міста Києва». Загалом на проектування парку біля озер з 2017 року було витрачено 4 млн грн. Але забудовник назвав берег озера «придомовою територією» і не планував її віддавати для муніципальної зони відпочинку.

Тобто - стежимо за руками - спочатку забудовник отримав в оренду землю через суд, потім під виглядом озеленення приватизував берег і наприкінці залишив містян без комунального парка.

Цього могло і не бути. Перед тим, як фірма закріпила свої інтереси через рішення щодо детального плану території, в травні 2018 року на земельну комісію Київради потрапив проект рішення про розірвання договору оренди із забудовником.

Тоді депутат Володимир Назаренко зібрав докази, що будівництво біля озер незаконне, порушено Генеральний план міста, на місці будинків має бути «зелень загального користування», а поряд величезне озеро Кирилівське, на відстані 50 метрів від якого не може бути жодної забудови.

«Депутат наполягав: пахне явним криміналом, забудовник намутив із цільовим призначенням ділянки та захопив більше землі, ніж відвела Київрада, тому за фактом самозахоплення ділянки слідчим відділом Оболонського управління поліції Національного управління поліції у місті Києві заведено кримінальне провадження № 12017100050011», - йдеться у повідомленні у соцмережі.

Але інтереси забудовника переважили інтереси громади.

Хто забудовник

За інформацією аналітичної системи Youcontrol, фірма «Авва-Сервіс» була зареєстрована в Києві більше 26 років тому. Її основний вид діяльності - послуги в галузі сухопутного транспорту.

Директором фірма є Наталія Головченко. Серед засновників та кінцевих бенефіціарів вказані Алла Бородавка, Володимир Коломєєць та Людмила Оскрет.

У фірми в оренді чотири ділянки в Києві, а забудовником є компанія «Молодіжний житловий комплекс Оболонь». На офіційному сайті компанії вказано, що директором зареєстрований Олександр Антонов. Але серед засновників фірми-забудовника є його брат, Василь Антонов.

«Василь Іванович – дуже відома особистість на Оболоні. Заслужений будівельник України та член Партії Регіонів, якого до Революції Гідності називали оболонським Доном Карлеоне. Василь Антонов був головою Оболонської РДА за Януковича, тобто з 2010 по 2014 рік (тобто якраз у той час, коли орендар намагався переоформити землю біля озера Кирилівське з паркування на будівництво висоток). За час його керівництва сталося безліч будівельних скандалів, і Оболонь навіть набула статусу самого криміногенного району Києва. Причому ці скандали були пов'язані саме із забудовами МЖК Оболонь», - писали ЗМІ.

Цікаво, що такі спірні питання щодо забудови біля озера, як «під ковдрою», влада Кличка приймає тоді, коли всі зайняті новинами про війну. Цій скритності допомагає ще й те, що проекту рішення щодо зміни цільового призначення ми не знайшли на сайті міської ради. Як говорять, «кому війна, а кому…» нове будівництво та заробітки. Попри супротив місцевих жителів.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.