Обшуки у власників «Tarantino Family» в Києві: бізнесмен розповів, хто може стояти за цим

Обшуки у власників «Tarantino Family» в Києві: бізнесмен розповів, хто може стояти за цим

1 червня в Києві прокуратура заявила про те, що співвласники відомої в столиці мережі ресторанів ведуть бізнес у рф, незважаючи на тривалу війну. Ресторатори не тільки спростували підозру, але й звернулися до Генпрокурора з цього питання. 

І навіть вказали на депутата, який, за думкою фігурантів, може стояти за обшуками. Інформатор Гроші попросив прокоментувати співвласника Tarantino Family  Дмитра Федотенкова. Подробиці історії читайте далі. 

За даними RBC Group, мережа ресторанів Tarantino Family - це 25 закладів включно з «Муракамі», «Руккола», «Тарантіно», «Вілла Рів’єра», «Даккі Луччано», «Хмелі-Сунелі».  

Але прокуратура повідомила дещо цікавішу інформацію: за їхніми даними, у власників мережі є 70 закладів, з них 12 розташовані у москві. Вони перейменували цю частину бізнесу і передали її компанії, піонтрольній російському ресторатору. «Слідством також встановлено, що учасники схеми займалися легалізацією грошових коштів, отриманих в Україні незаконним шляхом з подальшим виведенням їх на територію рф, а також на рахунки кіпрської компанії, через яку здійснювалося фінансування та управління бізнесом в росії», - пише пресслужба Київської міської прокуратури. 

Правоохоронці провели обшук в головному офісі компанії в Києві та виявили документи з інформацією про роботу бізнеса в росії. Принаймні, так вони написали на офіційному сайті. Триває досудове розслідування за участю слідчих СВ Подільського Управління ГУНП, ДСР Нацполіції та Подільської окружної прокуратури. Попередня кваліфікація - ч.3 ст. 110-2 КК України «Фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України». 

Реакція Tarantino Family

В той же день менеджмент ресторану опублікував на сайті свою позицію щодо скандалу. Tarantino Family спростовує звинувачення на свою адресу у зв’язках з рф та відмиванні грошей на росії. Вважає, що вони є безпідставними та з ознаками недобросовісної конкуренції. Більше того - вважає це «проявом зловживання службовим становищем з боку окремих працівників правоохоронних органів з метою тиску на бізнес». Також в заяві міститься інформація про те, що на підставі постанов керівника Подільської прокуратури Сергія Ходаковського його підлеглі нібито вчиняють аналогічні обшуки без рішення суду відносно інших представників великого бізнесу. «Останнім часом, проти нас ведеться цілеспрямована інформаційна кампанія. Роки 2-3 тому наші конкуренти робили «вкиди» зі схожою риторикою – про те, що ми нібито ведемо бізнес у РФ. Тоді до нас теж приходили правоохоронці, але жодних фактів на підтвердження цих звинувачень також не виявлено», - заявили в Tarantino Family. І повідомили, що 1 червня звернулися до Генерального прокурора Ірини Венедиктової з приводу цієї ситуації. 

Платформа Clarity Project посилається на дані Єдиного державного реєстру і повідомляє, що серед засновників «Тарантіно» - Володимир Володарський. Йому належить низка закладів у Києві та ще два - у Покровську та Маріуполі. Однак одним з власників «Тарантіно» також є і Дмитро Федотенков. 

«Это не более чем попытка рейдерства со стороны господина Микитася и его друзей правоохранителей», - сказав він у коментарі «Інформатор Гроші». 

До чого тут Микитась

Максим Микитась відомий в Києві як великий забудовник. З 2014 по 2019 рік Максим Микитась був депутатом Київської міської ради 7 скликання від фракції «Удар-Солідарність» і членом земельно-містобудівної комісії Київради. З 2016 по 2019 роки займав посаду депутата Верховної Ради та члена комітета ВР з питань бюджету.  

З 2010 по 2016 роки був Президентом державної будівельної корпорації «Укрбуд». Йому також належить і  будівельна компанія «Укрбуд Девелопмент». ЇЇ створили ще в 2004 році. В вересні 2019 року екс-депутат заявив, що продав «Укрбуд девелопмент», а вже через місяць САП повідомили йому про підозру у заволодінні майном Національної Гвардії України на суму близько 81 млн грн. На той момент призупинилося будівництво більше, ніж 20 об’єктів. 

Одним із співінвесторів, за словами Микитася, був Дмитро Федотенков. В ефірі «Прямого каналу» екс-нардеп розповів про те, що Федотенкова до компанії «привів» його топ-менеджер Олег Майборода - власне, він і був уповноваженою особою компанії. Також колишній забудовник заявив, що за його спиною Майборода та Федотенков почали розпродавання активів «Укрбуд», що призвело до зупинки будівництва і боргів перед інвесторами. Він звинувачував ресторатора в тому, що він причетний до переоформлення на підставних осіб його частки в компанії і як наслідок - часткового виведення капіталу з будівництва.

Можна було б сказати, що ця історія є не на часі. Але у своїй заяві про спростування звинувачень у Tarantino Family пишуть, що допомагали волонтерам, Нацполіції, працівникам критичної інфраструктури переселенцям та іншим. І додають фото копій подяк на адресу директорки ресторана "Quanto". 

Чи може це бути гідним доказом того, що зв’язків з рф у бізнесменів немає? Та як відреагує прокуратура? 

Обшуки у власників «Tarantino Family» в Києві: бізнесмен розповів, хто може стояти за цим 1

Софія Єлагіна

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.