Компанія Бродського та Шуфріча знову хоче добувати пісок на Київщині

Компанія Бродського та Шуфріча знову хоче добувати пісок на Київщині

Державна служба геології та надр України оголосила перелік ділянок надр місцевого значення. Найдорожчою зацікавилась компанія Бродського-Шуфріча.

Якщо до 30 червня 2022 року компанії не подадуть заявку на користування ділянкою надр Ново-Українського родовища піску на Київщині, то це родовище може знову дістатися родині Михайла Бродського та фірмам Нестора Шуфріча. Пов’язана з ними компанія «Київський річковий порт» вже подала заявку на отримання спецдозволу. Його початкова ціна – 19 млн 224 тис. 015,26 грн.

Про це повідомляє сайт Nadra.info. Детальніше - в Інформатор Гроші.

За правилами, якщо до Держгеонадр надійде більше ніж одна належно оформлена заявка з необхідними документами на отримання дозволу на користування однією і тією ж ділянкою надр від кількох претендентів, то дозвіл виставлять на аукціон.

Надра Київщини цікавлять впливових та заможних

За інформацією сайту, компанія Бродського-Шуфріча користувалася ділянкою нижче Києва по течії Дніпра з листопада 1996 року. Запаси піску для будівельних розчинів на цьому родовищі оцінюються в 79,8 млн метрів куб.

Відомо, що дія спецдозволу завершилася в 2016-му. Компанія спробувала його продовжити але змогла це зробити тільки за рішенням суду. Причому, двічі. Вперше суд зобовʼязав Службу продовжити спецдозвіл восени 2016 р. Втім, дію спецдозволу було знову продовжено на виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від вересня 2019 року. Це рішення було підтверджене постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від грудня 2019 року.

Проте Постановою Верховного Суду України від липня 2021 року всі рішення судів попередніх інстанцій було скасовано. Але вийшло так, що «Київський річковий порт» сам відмовився від дозволу.

Одразу після цього компанія подала заявку на новий дозвіл на користування тією ж ділянкою. Зараз, якщо не буде конкурентів, то Ново-Українське родовище знов дістанеться компанії Бродського-Шуфріча.

Що відомо з реєстрів про власників

За інформацією аналітичної платформи YouControl, акціонерне товариство «КИЇВСЬКИЙ РІЧКОВИЙ ПОРТ» було зареєстровано у червні 1996 року, за півроку до отримання першого дозволу.

За даними платформи, акціонерами товариства є Михайло Бродський з дружиною та сином. А інтереси Нестора Шуфріча (який був у партії ОПЗЖ, а зараз політсила змінила назву на «Платформа за життя та мир») представляють дві компанії: "САНТ ГАЛЕН ХОЛДІНГ" (25% акцій) та "СУЧАСНЕ ПАРТНЕРСТВО" (22,51% акцій).

Також відомо, що «Київський річковий порт» орендував ділянку для житлового комплексу Rybalsky. Нагадаємо, що київська прокуратура вимагала розірвати договір оренди в Подільському районі.

Крім порту, родовищем піску може зацікавитися «Судноплавна компанія «Укррічфлот» Леоніда Півоварова. На сайті компанії стверджується, що вона – найбільший оператор річкового піску в Україні і контролює три родовища на 249 мільйонів тонн.

За даними сайту Nadra.info, Укррічфлот мав тривалий (з квітня 2017 р.) судовий спір з Держгеонадр щодо подання документів для аукціону з продажу спецдозволу на Ново-Українське родовище піску. Суди стали на бік Укррічфлоту.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.