Український ринок будівництва: нинішній стан та тенденції

Український ринок будівництва: нинішній стан та тенденції

В ефірі програми «Васильєвський острів» генеральний директор НВО «Созидатель» Леонід Турчин розповів про ситуацію на ринку нерухомості у Дніпрі, майбутніх тенденціях та з чого почати відновлення країни.

Докладніше – на Інформатор Гроші.

Яка ситуація на ринку нерухомості у Дніпрі

Наше місто активно забудовується останнім часом, але при цьому в Дніпрі є незліченна кількість порожніх житлових площ. Незважаючи на те, що у зв'язку з війною багато людей залишилося без даху над головою, попит на житло падає. Переселенці, які орендують квартири на вторинному ринку, сподіваються, що це лише тимчасово.

Говорячи про первинний ринок, тобто новобудови, Леонід Турчин нагадує, що держава нещодавно прийняла рішення розпочати будівництво будинків для тих людей, які переїхали чи втратили своє житло через війну.

Український ринок будівництва: нинішній стан та тенденції 1

«Ніхто не заперечує – будувати можна. Головне, щоб були фінанси на будівництво. Якщо говорити про весь ринок нерухомості, то він поділяється на три частини. Одна частина окупована, друга частина – під ракетами, і є третина, така як Дніпро, яку теж бомбардують, але жити можна. Ринок нерухомості зупинився, коли почалася війна, але сьогодні, коли всі побачили, як іде війна, багато хто приступив до будівництва.

Я розповім чому так на своєму прикладі. Я будую великий будинок. До війни ми продали якісь квартири, а потім зупинилися. Але ж люди сплатили не відразу все, а взяли в розстрочку. Виходить, що ми зупинилися, а вони питають, навіщо їм тоді платити. Тобто люди змусили нас рухатися далі. Загалом дніпровський ринок трохи затих: у когось є труднощі, у когось є робота. Я сподіваюся, що незабаром, якщо події розвиватимуться таким чином, тобто нас не чіпатимуть, ринок повернеться у свій стан».

Чи змінилися ціни на житло в умовах війни

Одним із головних факторів, що вплинув на підвищення всіх цін, Леонід Турчин називає паливо. «Арматура, тобто метал, бетон, цемент, пісок – усе подорожчало. Коли ми починали будівництво, то закладали певний прибуток. Сьогодні, щоб утримувати інвестора (тобто покупця квартири) ми не чіпаємо ціну. Ми маємо невеликий запас матеріалів. Якщо ми скажемо йому, що квартира буде вдвічі дорожчою, то я не думаю, що в мене буде цей інвестор. Але я, як фірма, можу інвестувати. Тому зараз кожен викручується як може».

Чи залежить будівельний ринок від кредиторів

За словами директора «Созидатель», тема кредитів особисто йому не знайома, оскільки будівництво його квартир кредитують самі покупці. «Цього року фірмі виповнюється 35 років, нам довіряють. Припустимо, у мене в будинку збудовано 20%, а продано 30%, бо люди вірять, що будівництво продовжуватиметься. Таким чином, ми працюємо за гроші покупців. Порівнюючи з минулими роками, коли я міг будувати до 10 будинків одночасно, сьогодні я будую один будинок, але великий. Ринок затих після початку війни, але сьогодні люди вірять в те, що ситуація покращиться, і повернулися у будівництво».

Наскільки соціально відповідальний бізнес під час війни

З початком війни не кожен бізнес вирішив працювати «по-людськи». Наприклад, деякі АЗС у Дніпрі, користуючись дефіцитом палива, необґрунтовано високо підняли цінники, причому на бензин, що виробляється в Україні, а не на завезений. У цьому ключі Леонід Турчин розповів про свій будинок для людей похилого віку, в якому він приймав переселенців з інших областей.

«Будинок для людей похилого віку в селі Спаське я відкрив у вересні 2021 року, коли про війну ще ніхто не говорив. Було відкрито перший корпус на 19 місць, і є ще чотири блоки, які потрібно закінчити. Все зроблено за нормами, територія – два гектари. У селі знайшли людей, які стали персоналом, та всі були задоволені. Але будівництво ж коштувало грошей, і я сподівався, що будуючи будинок, я поступово буду отримувати якийсь відсоток. Але тут розпочинається війна. Сьогодні від мене їдуть 18 переселенців, які мешкали в будинку майже місяць. Він став для них перевалочним пунктом. Я вважаю, що це треба робити».

Які тенденції у будівництві будуть спостерігатися у майбутньому

Будь-який бізнесмен, перш ніж щось робити, має сісти та провести інвентаризацію того, що є, задля того щоб зрозуміти – що треба. Саме так вважає підприємець. Загалом, для відновлення країни у будівельників сил вистачить, а якщо й не вистачить, то Захід прийде на допомогу, якщо бачитиме ринок.

Український ринок будівництва: нинішній стан та тенденції 2

Також, говорячи про майбутні тенденції, Леонід Турчин згадав про рішення влади прибрати в Україні панельні будинки. «Хочуть, щоб їх взагалі не було, будувати на їхньому місці нові. Панельні будинки розсипаються миттєво, ми всі пам’ятаємо про вибух на Мандриківці».

Ще одна постанова, яку ухвалили зовсім недавно, стосується того, що у кожному новому будинку мають бути укриття, навіть у квартирі. "Кімната, захищена двома стінами, вже називається укриттям, тобто там не повинно бути ні вікон, ні дверей".

З чого варто починати відновлення міст

Згадуючи часи після закінчення Другої світової війни, підприємець згадав, що у Радянському Союзі одразу була дана команда будувати житло. «Чому на ж/м Тополь все відбувалося? Тому що була команда будувати квартири, а магазини та інше – потім. Я не думаю, що зараз можна так само щось зробити. У ті часи ми як будівельники збиралися та виробляли якісь пропозиції. Коли я був заступником губернатора, я розпорядився всім містам зробити реінвентаризацію старих будинків, щоб зрозуміти який будинок можна відремонтувати, а де фундамент вже не годиться». Таким чином, лише після інвентаризації можна буде зрозуміти, із чого починати відновлення міст.

Що потрібно враховувати при відновленні міст

Зараз у містах, де відбуваються постійні обстріли та бомбардування, багато будинків перетворилися на купу цегли або бетону. Тому перше, що треба буде зробити, це поставити заводи для переробки цієї сировини.

«Це чудова сировина для виробництва нового будівельного матеріалу. Але тут головне зібрати всіх будівельників та обрати, що ми робитимемо. У кожному місті буде щось своє, свій унікальний підхід, який ґрунтуватиметься на інвентаризації. Спочатку потрібно визначитися, скільки треба відновити, а потім уже планувати як це робити. Наприклад, треба враховувати, скільки людей повернеться назад».

Також можна буде поєднати відновлення житлових будинків та інфраструктуру, наприклад, розміщувати магазини на перших поверхах. «Все це залежить від бажання влади та можливостей тих, хто це робитиме, були б гроші».

Олена Морозова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.