Нацбанк України збільшив виплати за «автоцивілкою»: хто отримає та за яких умов

Нацбанк України збільшив виплати за «автоцивілкою»: хто отримає та за яких умов

Регулятор змінив умови обов’язкового страхування. Детальніше - в Інформатор Гроші.

Національний банк збільшив розміри виплат за договорами обов’язкового страхування власників авто. Ці зміни наберуть чинності для договорів, які укладуть з 1 липня 2022 року. Про це йдеться в офіційній заяві регулятора.

Скільки можна отримати від страхової компанії:

- до 160 тис. грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих (до змін ця сума становила 130 тис. грн);

- до 320 тис. грн на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих (до змін ця сума становила 260 тис. грн);

- до 80 тис. грн на потерпілого збільшено розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення «європротоколу» (до змін ця сума становила 50 тис. грн). Йдеться про оформлення документів про ДТП без участі уповноважених працівників Національної поліції України.

В Нацбанку вважають, що це дасть змогу більшій кількості постраждалих у ДТП отримати страхову виплату без необхідності виклику на місце аварії поліції. Це актуально під час воєнного стану, тому що правоохоронці зараз часто залучені до оборони країни.

За словами заступника Голови Національного банку Сергія Ніколайчука, зміни торкнуться 42 страховиків та всіх українців, у яких укладені договори «автоцивілки».

Крім того, збільшення страхових сум актуально в умовах зростання цін на деталі та комплектуючі до автомобілів. Водночас у Нацбанку запевнили, що вартість полісу для споживачів суттєво не зросте.

Щодо договорів міжнародного обов'язкового страхування «Зелена карта», то інформацію про них включать до єдиної централізованої бази даних.

«Такий крок розширить обсяг даних, якими оперує Моторне (транспортне) страхове бюро України. Це дасть змогу користувачам отримати вичерпну інформацію щодо всіх видів укладених договорів страхування та захистить їх від можливих шахрайських дій, пов'язаних із маніпулюванням неповними даними», - вважають у Нацбанку.

Регулятор повідомив, що ці зміни торкнуться тих власників авто, які укладуть договір страхування, починаючи з 1 липня 2022 року.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.