Через воєнний стан перебування у СІЗО в Україні хочуть подовжити вдвічі: законопроект

Через воєнний стан перебування у СІЗО в Україні хочуть подовжити вдвічі: законопроект

За ідеєю авторів, зміни до Кримінального процесуального кодексу дозволять забезпечити ефективне розслідування злочинів в умовах воєнного стану. Детальніше - в Інформатор Гроші.

Народні депутати хочуть подовжити строк тримання під вартою з двох місяців до 120 днів на час воєнного стану. Такий законопроект №7370 зареєстрований на сайті парламенту.

Крім цього, у пояснювальній записці йдеться про те, що якщо прокурор не може видати дозвіл на видачу трупа родичам через активні бойові дії, то цей обов’язок покладається на слідчого після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.

Також, на час воєнного стану змінюється порядок освідування підозрюваного, свідка чи потерпілого. Для того, щоб зібрати якомога більше доказів, освідування можна пройти добровільно, а в разі відмови його проведуть примусово на підставі постанови прокурора. Якщо цей процес буде потребувати роздягання, то присутніми можуть бути особи тієї ж статі, за винятком лікаря. Запис відео цього процесу можливий лише за письмової згоди.

Якщо під час воєнного стану закінчився строк тримання під вартою, то судовий розгляд можуть провести по відео- чи аудіозв’язку. Якщо і цього зробити неможливо, то повинні негайно звільнити з під варти.

Крім цього, якщо через обстріли неможливо провести підготовче судове засідання, то обраний раніше запобіжний захід подовжують не більше ніж на 120 днів. Для порівняння: зараз його можна подовжити не більше ніж на два місяці.

Автори законопроекту вважають, що такі зміни до Кримінального процесуального кодексу дозволять забезпечити ефективне розслідування злочинів в умовах воєнного стану, та особливо в тих регіонах, де проводяться активні бойові дії.

У Головному науково-експертне управлінні вивчили пропозиції депутатів та не знайшли підстав для такого довгого перебування у СІЗО. Але це не засмутило комітет з питань правоохоронної діяльності ВР, і вони запропонували включити законопроект до порядку денного і прийняти йогов першому читанні за основу.

Олена Скобцева

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.