Належна податкова обачність відтепер у YouControl

Належна податкова обачність відтепер у YouControl

Лише за 2020 рік податковими органами України зареєстровано 289 млн податкових накладних на 1 трлн 755 млрд грн ПДВ. З них зупинені - приблизно на 16 млрд грн. Для того аби уникнути блокування платники зобов’язані проявляти належну обачність при виборі контрагентів. Для оптимізації здійснення процедури фахівці YouControl доповнили модуль “Експрес Аналіз” функціоналом "Податкова обачність". Відтепер користувачі сервісу можуть оперативно провести податкову перевірку контрагента за допомогою даних з відкритих офіційних джерел та уникнути податкових ризиків.

Що таке належна податкова обачність?

Це поняття в українське законодавство введено минулого року в межах так званої "малої податкової реформи". Закон України № 466-IX вносить зміни до статті 112 ПКУ, які покладають на податковий орган обов’язок довести вину платника у виникненні податкового правопорушення через "недостатні вжиті ним заходи у зв'язку з неналежною обачністю у діяннях платників".

Це означає, що сумлінним платникам податків необхідно самостійно подбати про підготовку доказової бази, яка б підтверджувала прояв належної обачності при виборі контрагента. Таким чином, належна податкова обачність ‒ це єдина законна передумова отримання податкової вигоди, зокрема, відшкодування ПДВ.

Заступник директора з правових питань YouControl, Данило Глоба: "До прикладу, компанія "Х" здійснює багатомільйонну операцію з ПДВ по контракту з компанією "Y". В неї немає жодних проблем з контролюючими органами. Проте, вона не здійснила попередню перевірку контрагента, чим порушила принцип належної обачності. У випадку якщо компанія "Y" таки неблагонадійна - має податковий борг, знаходиться за адресою масової реєстрації, немає матеріальних та трудових ресурсів, його посадові особи фігурують у кримінальних провадженнях, - податковий орган беззастережно заблокує податкову накладну або розрахунок коригування. Компанія "Х" звернеться до суду. При цьому, базовий принцип презумпції невинуватості зобов’язує контролюючі органи в змагальному судовому процесі самостійно доводити факт можливого порушення законодавства”. 

За словами Д. Глоби, саме через  це бізнес-середовище може недооцінити ризики нововведення. Мовляв, нехай уповноважені органи самі доводять можливу наявність податкових порушень. Однак,  існуюча практика стверджує, що суди застосовують підходи, які фактично розширюють відповідальність платників податків стосовно попередньої перевірки контрагента. Отже, перспективи позитивного судового результату в наведеному випадку вкрай низькі.

Яка статистика блокувань податкових накладних?

За словами в.о. Голови ДПС України Євгена Олейнікова, у системі моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкових накладних лише за 2020 рік зареєстровано 289 млн документів на загальну суму ПДВ ‒ 1 трлн 755 млрд грн. При цьому, зупинені з них:

  • 0,42%  за кількістю (≈121 млн одиниць);
  • 0,96% за сумою (≈16 млрд грн).

Заблоковані податкові накладні на 5 млрд грн ніколи не оскаржувалася ні до суду, ні до податкового органу. Ще по 11 млрд грн були подані скарги і з яких задоволено лише на 8 млрд грн.

До чого тут YouControl?

У модулі "Експрес Аналіз", що генерує дані з відкритих джерел та демонструє важливі чинники з досьє компанії, з'явився розділ "Податкова обачність". Він дає можливість здійснити оперативну деталізовану перевірку контрагента для виявлення та запобігання податковим ризикам.

Система автоматично розпізнає більше 500 ризикових факторів, 75 з них стосуються саме податкової обачності. До прикладу кілька з них:

  • дефекти у правовому статусі (реєстрація за адресою масової реєстрації та/або на тимчасово окупованій території, короткий період існування, відсутність керівників/учасників тощо);
  • ризикові інституційні зміни (часті зміни керівників, засновників/учасників, видів діяльності);
  • негативна інформація щодо контрагента та/або пов’язаних із ним осіб (фігурування у кримінальних провадженнях);
  • офшорний статус засновників/учасників, відсутність кінцевих бенефіціарних власників, складна структура власності;
  • національні/міжнародні санкції пов'язані із контрагентом;
  • ризикові операційні ознаки ‒ відсутність активів, персоналу, достатніх для проведення відповідної господарської операції.

Належна податкова обачність відтепер у YouControl 1

Ризик-фактори, що сигналізують про ризиковість контрагента є відкритою офіційною інформацією. Кожен бажаючий може самостійно знайти ці дані у державних реєстрах, надійних джерелах. Проте, рівень автоматизації системи YouControl значно зекономить час, гроші на нерви при здійсненні перевірки.

Партнерський матеріал

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.