Ласий шматок для «зголоднілих» чиновників: на Київщині громада стала на захист своїх земель та старовікових дібров

Ласий шматок для «зголоднілих» чиновників: на Київщині громада стала на захист своїх земель та старовікових дібров

Київщина. Село Лісники, що територіально входить до зеленої зони Чернечого лісу. Земля, яка не один рік поспіль приваблює забудовників своїм місцем розташування,  а відтак -  мільйонним прибутком, який можна вторгувати за рахунок знищення столітніх дубів та зведення на їхньому місці котеджів чи розважального центру.

Таку схему неабияк кортить втілити у життя багатьом, але на заваді їм стоять жителі села та небайдужі громадяни. Втім, боротьба громади триває без підтримки місцевої влади, а якщо точніше – всупереч їм.

Так, наразі жителі за допомогою правозахисника Назара Дмитрасевича та представників ГО «Громадський рух «Чернечий ліс», зокрема їхнього юристконсультанта Олени Фасоль, намагаються врегулювати питання внесення змін до генерального плану території села Лісники, яке було ініційовано сільським головою.

В свій час, в 2015 році місцеві жителі власноруч демонтували незаконно встановлений паркан, яким у лісі огородили територію під будівництво. Тепер їм знов потрібно боротися за збереження Чернечого лісу
В свій час, в 2015 році місцеві жителі власноруч демонтували незаконно встановлений паркан, яким у лісі огородили територію під будівництво. Тепер їм знов потрібно боротися за збереження Чернечого лісу

Нагальність затвердження нового генплану очільник села аргументує, серед іншого, потребою у відведенні земельної ділянки під дитячий садочок. Але такі благі наміри, мають більш прагматичне пояснення. У новому документі відсутні чіткі межі земель лісогосподарського призначення та земель природно-заповідного фонду. Ця ж прогалина у подальшому дасть можливість сільський раді розпоряджатися та ініціювати зміну цільового призначення земель та використовувати їх для інших цілей. Водночас, згідно з планом, до села планують приєднати територію, що входять до складу Києва, а саме - території НПП «Голосіївський» та КП «ЛПГ «Конча-Заспа», квартал 10 та 11 (розташовуються вздовж Дніпровського шосе). Тут варто зауважити, що належність останньої земельної ділянки (квартал 11) до території НПП «Голосіївський» та КП «ЛПГ «Конча-Заспа» встановлено Рішенням Господарського суду Київської області від 22.02.2018 року.

Ці та інші зауваження до генплану були озвучені правозахисником Назаром Дмитрасевичем під час других громадських слухань по даному питанню 9 листопада. Про перші ж слухання, що провели на початку жовтня цього року, громаду проінформувати «забули». Тож за втручання правозахисника та ГО, сільський голова був змушений провести їх повторно, у відповідності до закону.

«Запропоновані зміни до Генерального плану території села Лісники порушують норми низки Законів України та Кодексів, зокрема Земельного кодексу та Лісового кодексу, якими встановлено, що зазначені вище землі підлягають охороні та захисту, Закону України «Про природно-заповідний фонд України», нормами якого передбачена відповідальність за нецільове використання та здійснення забороненої господарської діяльності на території земель природно-заповідного фонду, а також Закону України «Про індустріальні парки», нормами якого встановлено, що землі, на яких знаходяться індустріальні парки мають належати до земель промисловості. З метою захисту інтересів громадськості села Лісники, попередження в майбутньому можливих маніпуляцій та спроб внесення змін до генерального плану в порушення чинного законодавства щодо забудови Чернечого лісу та збереження старовікових дібров Київщини, під час громадських слухань було представлено низку пропозицій, зокрема територію існуючого лісового заказника місцевого значення «Чернечий ліс» виділити на Генеральному плані території села Лісники червоною лінією та визначити як землі лісогосподарського призначення та землі природно-заповідного фонду. Також видалити з Генерального плану території села Лісники землі, що входять до складу міста Києва», - розповів правозахисник Назар Дмитрасевич.

Правозахисник Назар Дмитрасевич
Правозахисник Назар Дмитрасевич

Ідею ж дитячого садка, під будівництво якого нібито й ініційовано внесення змін до генплану, жителі села підтримують. Втім наголошують, що зводити його на зрошеному болоті – досить необачна й дороговартісна затія.

Зрештою, громада вимагає місцеву владу взяти до уваги всі зауваження та затвердити генплан відповідно до законодавчих актів.

Важливо не допустити, щоб така картина сталася у Чернечому лісі
Важливо не допустити, щоб така картина сталася у Чернечому лісі

«Затвердження генплану без чіткого зазначення території лісогосподарського призначення та земель природно-заповідного фонду, у подальшому відкриє можливість використовувати їх для будь-яких цілей. Жителі села, ГО «Громадський рух «Чернечий ліс»», екологи, лісники, інші небайдужі громадяни та я, вимагаємо врахувати при затвердженні генплану первинну документацію, якою передбачено чіткі межі заказника та інших територій лісогосподарського призначення. Ми не допустимо знищення екосистеми на поталу тих, хто прагне збагатитися за рахунок цієї землі», - наголосив Назар Дмитрасевич.

Партнерський матеріал

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.