У Дніпрі продовжують планово розчищати дощоприймачі та водозливні колектори

У Дніпрі продовжують планово розчищати дощоприймачі та водозливні колектори

У Дніпрі продовжуються планові роботи з розчищення дощоприймачів і колекторів від мулу та сміття. У місті 700 кілометрів водозливних мереж і близько 10 тисяч дощоприймачів. З початку року у найбільш проблемних районах очищено 3 тисячі з них. До кінця 2019-го комунальники обіцяють зробити ще стільки ж. Нині роботи тривають на Набережній Перемоги.

«Чистка відбувається механізованим способом за допомогою спеціальних тракторів. Швидкість виконання робіт залежить від ступеня забрудненості. На жаль, колектори забиваються не тільки випадковим сміттям, землею та листям. Ми знаходимо багато пластикових пляшок і різного непотребу. Пляшки люди залишають де заманеться, у результаті пластик потрапляє в підземні колектори і створює сміттєві затори. Однак проблем завжди більше у приватному секторі, адже там ми знаходили і мішки з будівельним сміттям, і навіть старі меблі», - розповів заступник директора комунального підприємства «Гідроспоруди» Дніпровської міської ради Михайло Ступак. Він пояснює, чим більше такого сміття, тим складніше чистити дощоприймачі та колектори.

У Дніпрі продовжують планово розчищати дощоприймачі та водозливні колектори 1

«Планова чистка проводиться двічі на рік – перед осінньо-зимовим періодом і після. Однак насправді у проблемних місцях нам доводиться робити це частіше. За день одна бригада встигає очистити 4-15 дощоприймачів, щоденно у різних районах міста цим зайняті 3 механізовані бригади нашого комунального підприємства. Уся наша техніка працює без вихідних, людям іноді теж доводиться працювати доти, поки не усунемо затор. Там, де техніка не може впоратися, наші співробітники дістають сміття вручну», - розповідає Михайло Ступак.

У Дніпрі продовжують планово розчищати дощоприймачі та водозливні колектори 2

Три роки тому мер Борис Філатов поставив комунальникам завдання підвищити ефективність робіт з очищення дощоприймачів і колекторів. Тоді для цього замовили унікальну для України каналопромивальну машину з двома насосами «Форд». У 2016 році її зібрали у Німеччині на спецзамовлення комунальників. Довжина шланга подання води - 120 метрів, це дає можливість прочистити підземні канали від сміття протяжністю не менше 100 метрів в обидва боки. Машину придбали бюджетним коштом за 4,5 млн. грн. Слюсар аварійно-відновлювальних робіт Костянтин Губанов працює у КП «Гідроспоруди» вже п’ять років. Останні три - на каналопромивальній машині «Форд».

У Дніпрі продовжують планово розчищати дощоприймачі та водозливні колектори 3

«Раніше було дуже важко, адже все доводилося робити вручну. А з появою цієї машини ми працюємо набагато ефективніше, з її допомогою підземні колектори промиваються водою під високим тиском. Спочатку працює насос потужністю 250 атмосфер, якщо він не може впоратися із засміченням, підключаємо інший, більш потужний - до 550 атмосфер», - розповів Костянтин Губанов.

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.