Мер Дніпра Борис Філатов розповів про нову хвилю боротьби з корупцією серед чиновників міськради

Мер Дніпра Борис Філатов розповів про нову хвилю боротьби з корупцією серед чиновників міськради

Міський голова Дніпра Борис Філатов заявив про зловживання, виявлені у деяких відомствах муніципалітету. Про це очільник міста розповів під час брифінгу 16 травня.

Боротьба з оборудками у Дніпрі включає декілька етапів: аудит, звільнення керівників і передача матеріалів до правоохоронних органів. Так, мер Борис Філатов подасть до обласної прокуратури заяву про злочин.

Як відомо, раніше на підставі аудитів і відповідних заяв мера Дніпра були відкриті кримінальні провадження щодо департаменту стратегічного розвитку та інвестицій міськради Дніпра і чотирьох приватних компаній, а також стосовно діяльності КП «Розвиток Дніпро».

«Моє завдання як мера – створити чесні та зрозумілі правила для всіх. Зокрема в цій будівлі. Хтось це чує, хтось – ні. Я стежу та реагую на всі сигнали й меседжі. Реакція на те, що обговорюється у ЗМІ, має посилюватися», – сказав міський голова Дніпра Борис Філатов.

Ідеться мова про мільйонні порушення у департаменті з питань енергоефективних технологій та ініціатив. Як відомо, за рішенням сесії, це відомство перебуває у процесі ліквідації. Порушення у його роботі виявили під час комплексної перевірки. За попередніми даними, місту було завдано збитків на загальну суму майже три мільйони гривень. Це – бюджетні кошти, які фактично вкрали на проведенні несанкціонованих закупівель. Крім цього, всупереч закону у відомстві не опублікували звіти про укладення близько двадцяти договорів на чималу суму. Також із двох десятків заявлених проектів реалізовано лише два. Водночас чимало розробок Бюджету участі, якими також опікувалися у відомстві, мерія не змогла втілити. Така ситуація склалася через упереджений відбір ініціатив з боку вже екс-голови експертної комісії Олександра Купрієнка. Перемогу в конкурсних відборах отримали чимало проектів, які обирали більше для самопіару голови комісії, ніж для користі громади.

Тому у муніципалітеті оголосили конкурс на посаду голови експертної комісії з питань Бюджету участі. Зміни не вплинуть на роботу програми партиципаторного фінансування. Місце екс-керівника комісії з питань Бюджету участі має посісти не депутат, а представник громадськості, переконаний Борис Філатов. За словами очільника Дніпра, найближчим часом у мерії розроблять спеціальні критерії для претендентів на посаду. Нині відомо, що пріоритет віддаватимуть авторам ініціатив партиципаторного бюджету, адже вони мають необхідний досвід розробки проектів і незаангажовані у відборі ідей. Це – одна з ключових умов ефективності програми. Пропозиції щодо кандидатів на посаду голови експертної комісії з питань Бюджету участі можна надсилати до департаменту інноваційного розвитку (innovation@dniprorada.gov.ua, телефон: (056) 791-11- 95).

Також у КП «Дніпротранскомплекс», що займається облаштуванням зупинкових комплексів у місті, також розпочато аудит. «Мер бореться з кіосками, а вони виростають на зупинках. Там торгують горілкою. Навіть не говоритимемо про те, що мені не подобається якість робіт, ціна закупівель. Людина, котра головувала над цим, сьогодні ж піде на вулицю», – сказав Борис Філатов. Водночас міський голова повідомив про звільнення директора одного з центральних парків Дніпра. Причина – численні порушення в організації роботи рекреаційної зони.

Ще однією новиною стало те, що  Борис Філатов має намір провести декілька зустрічей із редакторами ключових видань, що спеціалізуються на розслідуваннях.

«Хочу зустрітися з «Бюроua», «Інформатором». Якщо в них є кейси, ми з управлінням аудиту їх розглянемо», – сказав Борис Філатов. Водночас очільник міста пообіцяв журналістам регулярні зустрічі для обговорення міських справ. На думку Бориса Філатова, така стратегія покращить комунікацію влади та громади. «Такі брифінги будуть регулярними. Я прагну покращити власну роботу та діяльність свого відомства, донести до громади всі плани й задуми міської ради. Відпрацюємо формат. Говоритимемо про плани та нагальні питання», – запевнив мер Дніпра.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.