Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр Дніпра, що дасть змогу ефективно керувати міським господарством

Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр Дніпра, що дасть змогу ефективно керувати міським господарством

18 грудня мер Дніпра Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр міста. Інтерактивна система об’єднує датчики на мережах водоканалу, розподільчих щитках, тягових підстанціях, ліфтах, а також GPS-системи на громадському транспорті, комунальній техніці, машинах швидкої допомоги. До неї підключені й правоохоронні органи. Все це дає змогу бачити картину міста як на долоні, а відтак – ефективно керувати його роботою. Це заощаджуватиме міський бюджет. Нині комплекс працює у тестовому режимі.

Електронна система Ситуаційного центру у Дніпрі здатна до самостійного навчання. Інформацію обробляють спеціальні оператори, котрі стежать за ситуацією. За потреби можна проводити відеоконференції та виводити картинку подій у місті на великі екрани, що облаштовані у комплексі.

Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр Дніпра, що дасть змогу ефективно керувати міським господарством 1

Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр Дніпра, що дасть змогу ефективно керувати міським господарством 2

«Очі» ситуаційного центру – це керовані, панорамні та статичні камери спостереження. До кінця року мерія планує збільшити їхню кількість у місті до 720. Убезпечити камери від вандалів допоможе поліція. Також мережа матиме доступ до камер у ліфтових кабінах будинків. Такі хочуть встановити у близько п’ятисот підйомниках.

«Система безпеки у містах України охоплює декілька підсистем – коли працюють прямі державні та муніципальні функції. Муніципальну функцію нині реалізував і представив міський голова Дніпра. Ми задоволені цією ситуацією. Є симбіоз між місцевим самоврядуванням і прямою державною функцією. Національна поліція, служба надзвичайних ситуацій має власні підсистеми реагування та спостереження. До цього ми додаємо ефективну систему, яку запропонували сьогодні. Ця система стала на крок ближчою до безпечного міста», – зазначив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час презентації центру.

Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр Дніпра, що дасть змогу ефективно керувати міським господарством 3

Нині Ситуаційний центр Дніпра об’єднує інформацію з пультів керування чотирьох комунальних підприємств – «Дорсервіс», «Безпечна та інноваційна освіта», «Муніципальна варта», «Міський електротранспорт».

Після виходу з тестового режиму до нього підключатимуть нові модулі. Зокрема, на комунальну техніку. Через спеціальні датчики можна буде бачити, де перебуває машина та чи належно вона працює. Вже наступного року у комплексі хочуть встановити також програмне забезпечення від ізраїльських розробників.

«Система дає змогу ефективно керувати міським господарством. Також один із пріоритетів міської влади – безпека містян. Ми не вирішили б цього завдання без тісної взаємодії з Національною поліцією. Маючи гроші та можливості, ми зробили цей продукт. Він, насамперед, – для відповідних державних служб, з якими є чітка координація. Я радий бачити тут міністра внутрішніх справ, котрий також має стосунок до відкриття центру», – сказав мер Дніпра Борис Філатов.

Борис Філатов презентував унікальний Ситуаційний центр Дніпра, що дасть змогу ефективно керувати міським господарством 4

Надважливою є синхронізація з відомостями від силовиків, правоохоронців і екстрених служб – медиків і рятувальників. Нині налагоджено взаємодію з поліцією – правоохоронці надсилають до центру всі заявки, що стосуються міста. Також Борис Філатов передав ГУ МВС України у Дніпропетровській області п’ять планшетів та пульт управління камерами проекту «Безпечне місто».

Доступ до архіву відео мають комунальні служби та правоохоронні органи. Водночас у міськраді Дніпра планують створити механізм отримання цих даних для містян – що забезпечуватиме дотримання прав громадян. Очікується, що послуга буде платною.

У мерії Дніпра також хочуть організувати екскурсії до Ситуаційного центру для дітей та дорослих і розробити спецдодатки, щоб користувачі могли бачити, де саме на маршруті перебуває потрібний їм громадський транспорт. Далі все синхронізуватимуть з електронним квитком, який запроваджують у Дніпрі. Також завдяки центру можна моніторити кількість звернень від містян та оперативність реакції на них. Система комплексу у Дніпрі має гарантоване живлення.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.