Закрили наполовину: ГПУ винесла постанову про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана

Закрили наполовину: ГПУ винесла постанову про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана

27 лютого адвокат YouControl отримав постанову Генеральної прокуратури України про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана. Однак, в ній стверджується про незаконну діяльність компанії YouControl та її працівників, слідчі дії щодо якої тривають.

Вчора, 27 лютого, адвокат YouControl отримав постанову Генеральної прокуратури України від 20 лютого 2018 року про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана (ч. 2 ст. 361 КК України, несанкціоноване втручання в роботу ЕОМ, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку). У постанові йдеться не лише про закриття справи, а й щодо повернення Сергію закордонного паспорту та скасування арешту його коштів та грошей родичів з вимогою їх негайно повернути.

Зазначеною постановою кримінальне провадження закрито у зв’язку з тим, що не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримання.

Попри це в тексті постанови викладено численні неправдиві твердження про вчинення Сергієм Мільманом та іншими працівниками YouControl злочинної діяльності: несанкціонованого втручання до автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, незаконного збуту і розповсюдження інформації з обмеженим доступом, використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (СТЗ) тощо. Також в тексті йдеться про змову “невстановлених представників” з України зі спеціальними та розслідувальними органами РФ, що немає жодного відношення до YouControl та використовується для маніпуляцій.

Закрили наполовину: ГПУ винесла постанову про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана 1

“Категорично не погоджуємось із підставою закриття провадження щодо Сергія Мільмана: абсолютно законна діяльність із отримання і розповсюдження відкритих даних не має нічого спільного із злочинами, про які стверджують СБУ та ГПУ. Тому будь-які маніпуляції щодо недоведеності його вини є необґрунтованими і єдиною законною підставою для закриття провадження має бути відсутність в діях складу кримінального правопорушення”, ‒ каже Андрій Костенок, адвокат Сергія Мільмана.

Закрили наполовину: ГПУ винесла постанову про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана 2

“Хоча ми наявність цього документу розцінюємо як безперечно позитивне досягнення, проте закриття кримінального провадження лише щодо Сергія Мільмана є проміжним результатом, а головною метою залишається закриття “фактового” кримінального провадження, до якого СБУ штучно залучила компанію YouControl. Наразі ми розглядаємо питання щодо оскарження зазначеної постанови і спростування викладених у ній неправдивих фактів, які мають прямий обвинувальний ухил, чим порушується принцип презумпції невинуватості, ‒ зазначає Данило Глоба, адвокат, заступник директора з правових питань компанії YouControl. ‒ Залишаються невирішеними питання про повернення вилученого під час обшуків майна компанії та її працівників, і доки це провадження не буде закрите через відсутність складу злочину, а усе незаконно вилучене повернуто ‒ у нашій справі про боротьбу за відкриті дані залишається ще багато роботи”.

“Потужний суспільний тиск вплинув на правохоронців у цій справі. Ні для кого не секрет, що справа проти мене та компанії з самого початку була сфальсифікована. Це легко довести. Думаю, ця справа вже стає “токсичною” і для самих правоохоронців, які вже не мають причин і засобів її затягувати. Ми тим часом продовжуємо працювати в звичайному режимі. Бій виграно, війна за відкриті дані продовжується”, ‒ каже Сергій Мільман, СЕО YouControl.

Закрили наполовину: ГПУ винесла постанову про закриття кримінального провадження щодо Сергія Мільмана 3

Нагадаємо, протистояння компанії YouControl проти незаконного тиску СБУ  триває вже майже рік ‒ з березня 2017 року. Компанії інкримінували співпрацю з РФ, незаконний збут спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а її керівнику Сергію Мільману – несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем, про що оголосили підозру наприкінці грудня 2017 року.

З того часу у кримінальному провадженні сторона захисту домоглась ухвалення низки рішень про повернення незаконно вилученого майна компанії, її працівників та їх родин. Однак, вони досі не виконані. Такі дії сторони обвинувачення отримали належну оцінку: за обставинами службового зловживання щодо слідчого і прокурора Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження, а прокурор отримала догану Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Ми щиро дякуємо нашим адвокатам, журналістам та правозахисникам, громадським та політичним діячами, які надали значного суспільного резонансу справі і разом з нами ідуть до перемоги.

 

Фото - сайт "Детектор Медіа"

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.