Підряднику, котрого підозрюють в розкраданні, «зливають» ще 9 мільйонів

Підряднику, котрого підозрюють в розкраданні, «зливають» ще 9 мільйонів

11 грудня на засіданні виконавчого комітету Черкаської міськради його члени жваво дискутували про необхідність виділення додаткових 9 млн гривень на реконструкцію вулиці Сумгаїтської. Умілі підрядники з ТОВ Главшляхбуд вже освоїли на трьохкілометровій ділянці вулиці 42 млн гривень з передбачених договором 47 і просили додатково ще 9, нібито на облаштування клеверної розв’язки, що дійсно виглядає не найкращим чином на фоні відремонтованого поруч полотна.

Проте, як зауважив на тому засіданні міський голова Анатолій Бондаренко, такі серйозні питання так просто не вирішуються, особливо, коли вносяться в порядок денний з голосу, тому необхідно ще довивчити це питання.  

Підряднику, котрого підозрюють в розкраданні, «зливають» ще 9 мільйонів 1

Судячи з усього, питання таки «довивчили» у прийнятний спосіб. Попри те, що публічно до цього питання не повертались, техніка підрядника вже працює на об’єкті, а Департамент архітектури та містобудування оголосив про проведення переговорної процедури закупівлі в одного учасника таких жаданих та коштовних додаткових робіт.

Підряднику, котрого підозрюють в розкраданні, «зливають» ще 9 мільйонів 2

Аби додати витрачанню додаткових коштів формалізму та офіціозу, місцеві архітектори навіть замовили коригування проекту і його експертизу у знаних місцевих проектантів з ТОВ УКРШЛЯХБУДПРОЕКТ, проте відповідно до умов цього договору, роботи мають бути профінансовані лише протягом наступного року. Така прикрість не завадила Замовникам вже зараз апелювати до нібито проведеного коригування та додаткової експертизи. Проектанти-меценати фактично прокредитували Замовника, чим дозволи відкрити дорогу до освоєння 9 млн гривень.

Подібний поспіх і лобіювання інтересів підрядника з боку місцевих чиновників відверто дисонує з ухвалами місцевих судів, що наявні в реєстрі судових рішень. Підприємство, що протягом 2016-2017 року вже отримало з місцевого бюджету понад 130 млн гривень, фігурує в цілій низці кримінальних проваджень, пов’язаних з ухиленням від сплати податків та присвоєнням бюджетних коштів. Зокрема, на думку слідчих, службові особи ТОВ «Главшляхбуд» з метою привласнення бюджетних коштів активно користувались послугами конвертаційних центрів Києва та Харкова. Готівка нібито здобувалась шляхом «співпраці» з фіктивними підприємствами, зареєстрованими на підставних осіб, проживаючих на непідконтрольних Україні територіях.

Офіційні «бізнес-партнери» ТОВ Главшляхбуд, що нібито постачали асфальтобетонну суміш для виконання необхідних робіт, згідно документів та даних державної фіскальної служби, нічого окрім м’яса, риби, кави, чаю та інших харчових продуктів не купували. Таким чином продукти харчування від фіктивних компаній в Києві та Харкові транзитом через інші суб’єкти підприємницької діяльності перетворювалися в асфальтобетон для черкаських вулиць. Такі нехитрі схеми вже десятиріччя працюють в будівництві, зокрема і за державний кошт, дозволяючи покривати ті, чи інші неофіційні витрати і забезпечувати підрядника живою готівкою. Як бачимо, широко застосовані вони і в Черкасах.

У цих кримінальних справах чиновники департаментів житлово-комунального комплексу та архітектури і містобудування, на чіє замовлення Главшляхбуд і освоював більше 130 млн бюджетних коштів, не фігурують. Проте нам важко припустити, що правоохоронці не мають інформації про подальший рух готівки, отриманої в результаті співпраці Підрядника з конвертаційними центрами. Зайвим цьому підтвердженням і є передноворічна активізація підрядника, що фактично знаходиться на гачку у правоохоронців. За умови тотального невиконання бюджету і відповідно недофінансування різних об’єктів, чиновники всіляко сприяють отриманню чергових 9 млн гривень через товариство, що підозрюють в участі у потенційно корупційних схемах. Все ж, останнє слово за членами виконкому і депутатами, що мають своїм рішенням забезпечити виділення коштів на заплановані роботи. Проте, зважаючи на те, що техніка підрядника вже працює на об’єкті, негласно рішення прийняте… Проте в чиїх воно інтересах?

Артур Чемирис

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.