Суд відпустив екс-проректора вишу, що спричинила смертельне ДТП

Суд відпустив екс-проректора вишу, що спричинила смертельне ДТП

Збила на смерть жінку і, тікаючи, протаранила пять авто. 12 липня цього року 74-річна екс-проректорка ЧНУ ім. Б. Хмельницького  Валентина Артюх нас своєму "SUZUKI SX-4 спричинила масштабну ДТП. 69-річна пішохід загинула просто на місці.

Суд відпустив екс-проректора вишу, що спричинила смертельне ДТП 1

Пригода трапилася майже в центрі міста, тож свідків було чимало. Однак, цікаво, що про підозру не оголошували жінці три місяці: спочатку не знаходили доказів, потім – проводили експертизу.

Прикметно і те, у ЗМІ жодного разу протягом всього часу слідчих дій не з’являлося жодних коментарів із боку родичів загиблої.

Аж 27 жовтня прокуратура повідомила Артюх про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого). Потому Придніпровський райсуд Черкас обрав міру запобіжного заходу – домашній арешт у нічну пору доби.

Вже 7 грудня суд розпочав розгляд справи по суті. Підозрювана Валентина Артюх – інвалід другої групи загальних захворювань, раніше не судима, заявила, що не пам’ятає про події того дня. Артюх визнала свою провину, вибачилася в залі суду перед рідними, але  показання давати відмовилася. Каже, що не пам’ятає взагалі перебігу подій того фатального дня.

Осільки Артюх зізналась у скоєному, адвокат підозрюваної висунула пропозицію розглянути справу у скороченому варіанті, тобто без допиту свідків та без додаткових обстежень місць злочину. Тобто потерпіла не зможе за таких умов подати апеляцію.

Суд відпустив екс-проректора вишу, що спричинила смертельне ДТП 2

На засіданні була присутня донька загиблої від коліс екс-ректорки Ніна Благовіщенкська. Та на пропозицію щодо скороченого варіанту погодилась. Сказане нею на суді дещо здивувало присутніх: «Моє життя і втрата не полегшиться від того, що Артюх отримає якийсь строк. Збитки нам вони відшкодували. Ми віруючі люди і я, перш за все, людина. Ніяких претензій у нас більше немає».

Сторона захисту клопотала про міру запобіжного заходу у вигляді мінімальної міри покарання, а також згідно Закону про амністію звільнити від покарання Валентину Артюх, зважаючи на її вікову категорію.

Сьогодні, 8 грудня,  Придніпровський суд оголосив вирок.

Суд призначив покарання 3 роки позбавлення волі, але згідно закону про амністію її звільнили від покарання. Арешт із авто – знятий.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.