З уманських дорожників стягнуть 180 млн за недобудований міст

З уманських дорожників стягнуть 180 млн за недобудований міст

Майже 2,5 роки Вінницький господарський суд розглядав справу щодо скандального будівництва моста у Запоріжжі. Генпідрядник отримав кошти, проте роботи належним чином не виконав. Договір на будівництво магістралі через Дніпро був укладений за 9 днів до кінця 2011 року без конкурсу.

22 грудня 2011 року між САД у Запорізькій області та ПАТ "Уманьавтодор" без торгів укладено договір на будівництво автотранспортної магістралі через Дніпро у місті Запоріжжя вартістю в 3,224 мільярди гривень. У обґрунтуванні процедури закупівлі в одного учасника керівництво САД мудро зазначило, що вона викликана необхідністю освоїти кошти ще в 2011-році.

«Строки необхідні для проведення процедури конкурсних торгів унеможливлюють виконання робіт у 2011 році», - йдеться в документі від 13 грудня за підписом першого заступник начальника САД Г.А. Тімченка.

Відповідно до договору товариство отримало від САД у Запорізькій області аванс у 317,51 млн грн.

Рівно через три роки, 22 грудня 2014-го, до договору вносяться зміни: термін виконання робіт продовжено до кінця 2015-го року. Ще через рік, 22 грудня 2015 року, термін продовжили уже до кінця 2016-го року.

У прокуратурі області вирішили не чекати ще однієї відстрочки і подали позов у квітні 2015-го року. Вимагається стягнення з товариства 313,94 млн грн заборгованості по договору, з яких 190,65 – невідпрацьовані бюджетні кошти. За позовом у квітні було порушено кримінальне провадження. Перша ухвала по справі датована ще квітнем 2015 року.

У позові прокуратура наголошує, що генпідрядник свої зобов’язання за договором в повному обсязі не виконав та впродовж 9 місяців з дати отримання авансу не надав замовнику підтвердження його повного використання, тому частина авансу залишилась не використаною, а робота не виконаною.

Згідно акту звіряння взаємних розрахунків між САД та "Уманьавтодором" станом на лютий 2015 року заборгованість останнього складає 175,28 млн грн. Пеня була визначена в розмірі 3 % річних та інфляційних втрат.

У свою чергу в ПАТ "Уманьавтодор" заявили, що не повинні нести відповідальність за невиконання робіт за Договором, оскільки товариство не є винним в цьому, бо вжило усіх залежних від нього заходів для недопущення порушення зобов’язання.

20 листопада 2017 року Господарський суд Вінницької області ухвалив стягнути з "Уманьавтодор" на користь Служби автомобільних доріг у Запорізькій області 171 738 355 грн неповернених авансів та ще 16 942 946 грн.

ПАТ "Уманьавтодор" із 2008 року виграло тендерів на 4,6 млрд грн. На момент укладання угоди із САД в Запорізькій області товариство було прописане в місті Умань, що в Черкаській області. Зараз місцем реєстрації його вже є місто Вінниця.

З уманських дорожників стягнуть 180 млн за недобудований міст 1

Як повідомляють запорізькі ЗМІ, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман цього року назвав запорізькі мости "бестселером" та пообіцяв, що на них буде виділено 350 млн грн. Утім, згодом заявив, що будівництво запорізьких мостів необхідно зупинити для оновлення техдокументації.

Сергій Макаренко для Забеба.лі

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.